Αυχενική μυελοπάθεια

Αυχενική μυελοπάθεια χαρακτηρίζεται η βλάβη στον νωτιαίο μυελό στο επίπεδο της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, ως αποτέλεσμα πίεσης ή μειωμένης παροχής αίματος. Η βλάβη στο νωτιαίο μυελό, που είναι πολύ ευπαθής ανατομική δομή, είναι – αν παραμεληθεί- συνήθως ανεπανόρθωτη.

Η βλάβη προκαλείται από μηχανικά αίτια όπως από μια στένωση του σπονδυλικού σωλήνα μέσα από στον οποίο βρίσκεται ο νωτιαίος μυελός. Ανάμεσα στους σπονδύλους, από ειδικά τρήματα, εξέρχονται οι ρίζες των νεύρων από το σπονδυλικό σωλήνα και προχωρούν σχηματίζοντας τα περιφερικά νεύρα που νευρώνουν τα χέρια, τον κορμό ή τα πόδια. Αν προκληθεί μια στένωση του σπονδυλικού σωλήνα, ο νωτιαίος μυελός και τα νεύρα, πιέζονται και ερεθίζονται. Αυτή η στένωση μπορεί να προκληθεί από ένα κάταγμα (από τραυματικά ή παθολογικά αίτια), από μια αυχενική δισκοκήλη ή οστεόφυτο (αυχενική σπονδύλωση), από όγκο, από αιμάτωμα.

Συμπτώματα της μυελοπάθειας

Ο ασθενής παρουσιάζει αδυναμία ή μούδιασμα στα χέρια ή και στα πόδια του, σε προχωρημένες περιπτώσεις δυσκολία στο βάδισμα, ακόμη και απώλεια του ελέγχου των σφιγκτήρων της κύστης ή του εντέρου. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι μια αίσθηση που περιγράφεται σαν ηλεκτρική εκκένωση και διατρέχει από τον αυχένα ολόκληρη τη σπονδυλική στήλη πολλές φορές μέχρι τα κάτω άκρα έπειτα από κινήσεις της κεφαλής ή και αυτόματα.

Επέμβαση αντιμετώπισης της μυελοπάθειας

Η μυελοπάθεια, είναι μία πάθηση προοδευτικά εξελισσόμενη και οδηγεί σε αναπηρία. Δεν αντιμετωπίζεται με συντηρητικές ( φυσιοθεραπεία κ.α) και φαρμακευτικές θεραπείες. Τα αίτια που την προκαλούν εξαλείφονται μόνο με νευροχειρουργική επέμβαση η οποία στοχεύει στην αποσυμπίεση του νωτιαίου μυελού.

Η χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει αφαίρεση της δισκοκήλης ή του οστεόφυτου, την απομάκρυνση της πίεσης από έναν σπασμένο σπόνδυλο ή μια χωροκατακτητική εξεργασία (όγκο, αιμάτωμα). Η ελάχιστα επεμβατική τεχνική που θα επιλεγεί, αναλόγως με το σημείο της βλάβης,  είναι συνήθως η πρόσθια αυχενική μικροδισκεκτομή ή οπίσθια πεταλεκτομή με ή χωρίς σπονδυλοδεσία.

Η πρόσθια αυχενική μικροδισκεκτομή γίνεται για την αποσυμπίεση των νευρικών δομών  και μετά την αφαίρεση του μεσοσπονδύλιου δίσκου πραγματοποιείται η σταθεροποίηση των παρακείμενων σπονδύλων με ειδικό μόσχευμα (κλωβός ή τεχνητός δίσκος). Η προσπέλαση γίνεται δια της πρόσθιας τραχηλικής οδού και περιλαμβάνει αφαίρεση του μεσοσπονδύλιου δίσκου και της δισκοκήλης που πιέζει, αλλά και πιθανών οστεόφυτων.

Όταν η στένωση αφορά στις οπίσθιες δομές του σπονδυλικού σωλήνα (υπερτροφικός ωχρός σύνδεσμος και δημιουργία οστεοφύτων στο σπονδυλικό τόξο ή πέταλο), τότε  διενεργείται οπίσθια προσπέλαση με πεταλεκτομή στα επίπεδα που χρειάζονται αποσυμπίεση.

Karageorgos

"Επέστρεψα στην Ελλάδα για να προσφέρω με εμπειρία, υπηρεσίες προηγμένης, ελάχιστα επεμβατικής Νευροχειρουργικής. Μη διστάσετε να με συμβουλευτείτε για πρώτη ή και για δεύτερη γνώμη πριν το χειρουργείο"

Ν. Καραγεώργος, Νευροχειρουργός

ΑΓΑΠΗ ΜΠΕΣΙΝΗ
ΑΓΑΠΗ ΜΠΕΣΙΝΗ
31/10/2023
Είμαστε τόσο τυχεροί ως Έλληνες πολίτες, αλλά και η Ιατρική Κοινότητα στην Ελλάδα, που επέστρεψε στους κόλπους της ένας τόσο άξιος επιστήμονας. Για την κατάρτισή του, μπορεί κάποιος να ανατρέξει στο βιογραφικό του, από το οποίο θα καταλάβει γιατί ήταν και είναι περιζήτητος και αναντικατάστατοςσε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία της Γερμανίας αλλά και σε Πανεπιστημιακό της Ελλάδας. Όμως, με μία μόνο συνάντηση από κοντά , θα καταλάβει πόσο ζεστός άνθρωπος είναι. Ένας γιατρός που νοιάζεται για τον ασθενή του, που με ευγένεια και ενσυναίσθηση τον βοηθά να αντιμετωπίσει κάθε δύσκολη κατάσταση. Μακάρι όλοι οι γιατροί να είχαν την επιστημοσύνη, αλλά και την καλοσύνη του! Τον ευχαριστούμε θερμά, γιατί είναι κοντά μας, όποτε τον χρειαστούμε!
Katachanas Michael
Katachanas Michael
31/10/2023
Απλά εξαιρετικός γιατρός! Με βαθιά και σφαιρική γνώση, προσεγγίζει το πρόβλημα με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα τόσο στην επεμβατική όσο και στη μη επεμβατική διάγνωση. Μου ενέπνευσε πλήρη εμπιστοσύνη!
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ
28/10/2023
Εξαίρετος επιστήμονας και πάνω απ' όλα θαυμάσιος άνθρωπος.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΣΓΟΥΡΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΣΓΟΥΡΑΣ
24/10/2023
Εξαιρετικός άνθρωπος, άριστος ιατρός με απίστευτη γνώση στην ειδικότητα του. Άλλαξε η ζωή μου μετά από το χειρουργείο, με απίστευτη υπομονή μου έδινε απάντηση σε κάθε απορία που είχα, χωρίς να δυσανασχετήσει ποτέ. Απουσιάζουν από την Ελλάδα τέτοιου είδους επαγγελματίες. Ευχαριστώ πολύ.
Foteini Rapti
Foteini Rapti
23/10/2023
Εξαιρετικός γιατρός και άνθρωπος! Ένοιωσα ασφάλεια και σιγουριά με την εξέταση και τις οδηγίες που μου έδωσε. Τον συνιστώ από καρδιάς.
Efi
Efi
22/10/2023
Ο γιατρός άρτια καταρτισμένος επιστήμονας, με απόλυτη γνώση του αντικειμένου του, μας εξήγησε με ευγένεια και κατανοητό τρόπο την κατάσταση! Είχε υπομονή, απάντησε σε όλες μας τις ερωτήσεις με ηρεμία και ενσυναισθηση! Μοντέρνο ιατρείο με εύκολη πρόσβαση.
aglaia mitta
aglaia mitta
22/10/2023
Εξαίρετος επαγγελματίας, άριστος γιατρός! Αφιερώνει πολύ χρόνο στον ασθενή με αναλυτική επεξήγηση όλων των απεικονιστικών εξετάσεων. Με διαφορά από τους καλύτερους και πιο έμπειρους νευροχειρουργούς της υπόφυσης, που πολύ δύσκολα βρίσκεις στην Ελλάδα!
ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΝΤΡΟΥΚΑ
ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΝΤΡΟΥΚΑ
22/10/2023
Υπέροχος άνθρωπος και εξαιρετικός γιατρός. Πολύ αναλυτικός, με γνώσεις και εμπειρία!!! Βοήθησε πολύ τη μητέρα,μου Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα!!!
Cindy Zografos
Cindy Zografos
22/10/2023
Exzellenter Chirurg auf dem neusten Stand der Wissenschaft. Er ist sehr menschlich mit dem Umgang seiner Patienten.
Loukas Zografos
Loukas Zografos
22/10/2023
Ο συνδυασμός της εξαιρετικής γνώσης του αντικειμένου του, της μακρόχρονης και πολύπλευρης εκπαίδευσης του στην Γερμανία και όχι μόνο, όπως και ο ανθρώπινος χαρακτήρας του γιατρού Καραγεώργου, αποτελούν εχέγγυα για την σωστή αντιμετώπιση κάθε ασθενούς.