Αυχενική μυελοπάθεια

Αυχενική μυελοπάθεια χαρακτηρίζεται η βλάβη στον νωτιαίο μυελό στο επίπεδο της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, ως αποτέλεσμα πίεσης ή μειωμένης παροχής αίματος. Η βλάβη στο νωτιαίο μυελό, που είναι πολύ ευπαθής ανατομική δομή, είναι – αν παραμεληθεί- συνήθως ανεπανόρθωτη.

Η βλάβη προκαλείται από μηχανικά αίτια όπως από μια στένωση του σπονδυλικού σωλήνα μέσα από στον οποίο βρίσκεται ο νωτιαίος μυελός. Ανάμεσα στους σπονδύλους, από ειδικά τρήματα, εξέρχονται οι ρίζες των νεύρων από το σπονδυλικό σωλήνα και προχωρούν σχηματίζοντας τα περιφερικά νεύρα που νευρώνουν τα χέρια, τον κορμό ή τα πόδια. Αν προκληθεί μια στένωση του σπονδυλικού σωλήνα, ο νωτιαίος μυελός και τα νεύρα, πιέζονται και ερεθίζονται. Αυτή η στένωση μπορεί να προκληθεί από ένα κάταγμα (από τραυματικά ή παθολογικά αίτια), από μια αυχενική δισκοκήλη ή οστεόφυτο (αυχενική σπονδύλωση), από όγκο, από αιμάτωμα.

Συμπτώματα της μυελοπάθειας

Ο ασθενής παρουσιάζει αδυναμία ή μούδιασμα στα χέρια ή και στα πόδια του, σε προχωρημένες περιπτώσεις δυσκολία στο βάδισμα, ακόμη και απώλεια του ελέγχου των σφιγκτήρων της κύστης ή του εντέρου. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι μια αίσθηση που περιγράφεται σαν ηλεκτρική εκκένωση και διατρέχει από τον αυχένα ολόκληρη τη σπονδυλική στήλη πολλές φορές μέχρι τα κάτω άκρα έπειτα από κινήσεις της κεφαλής ή και αυτόματα.

Επέμβαση αντιμετώπισης της μυελοπάθειας

Η μυελοπάθεια, είναι μία πάθηση προοδευτικά εξελισσόμενη και οδηγεί σε αναπηρία. Δεν αντιμετωπίζεται με συντηρητικές ( φυσιοθεραπεία κ.α) και φαρμακευτικές θεραπείες. Τα αίτια που την προκαλούν εξαλείφονται μόνο με νευροχειρουργική επέμβαση η οποία στοχεύει στην αποσυμπίεση του νωτιαίου μυελού.

Η χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει αφαίρεση της δισκοκήλης ή του οστεόφυτου, την απομάκρυνση της πίεσης από έναν σπασμένο σπόνδυλο ή μια χωροκατακτητική εξεργασία (όγκο, αιμάτωμα). Η ελάχιστα επεμβατική τεχνική που θα επιλεγεί, αναλόγως με το σημείο της βλάβης,  είναι συνήθως η πρόσθια αυχενική μικροδισκεκτομή ή οπίσθια πεταλεκτομή με ή χωρίς σπονδυλοδεσία.

Η πρόσθια αυχενική μικροδισκεκτομή γίνεται για την αποσυμπίεση των νευρικών δομών  και μετά την αφαίρεση του μεσοσπονδύλιου δίσκου πραγματοποιείται η σταθεροποίηση των παρακείμενων σπονδύλων με ειδικό μόσχευμα (κλωβός ή τεχνητός δίσκος). Η προσπέλαση γίνεται δια της πρόσθιας τραχηλικής οδού και περιλαμβάνει αφαίρεση του μεσοσπονδύλιου δίσκου και της δισκοκήλης που πιέζει, αλλά και πιθανών οστεόφυτων.

Όταν η στένωση αφορά στις οπίσθιες δομές του σπονδυλικού σωλήνα (υπερτροφικός ωχρός σύνδεσμος και δημιουργία οστεοφύτων στο σπονδυλικό τόξο ή πέταλο), τότε  διενεργείται οπίσθια προσπέλαση με πεταλεκτομή στα επίπεδα που χρειάζονται αποσυμπίεση.

"Επέστρεψα στην Ελλάδα για να προσφέρω με εμπειρία, υπηρεσίες προηγμένης, ελάχιστα επεμβατικής Νευροχειρουργικής. Μη διστάσετε να με συμβουλευτείτε για πρώτη ή και για δεύτερη γνώμη πριν το χειρουργείο"

Ν. Καραγεώργος, Νευροχειρουργός