Αλγοδυστροφία sudeck

Αλγοδυστροφία Suddeck (Σύνθετο Σύνδρομο Περιοχικού Πόνου)

Η δυστροφία Suddeck ή Σύνθετο Σύνδρομο Περιοχικού Πόνου ή  Complex Regional Pain Syndrome (CRPS) είναι ένα σπάνιο και περίπλοκο ως προς τα αίτια, μέτριου αλλά και έως πολύ ισχυρού σύνδρομο πόνου ενός μέλους του σώματος. 

Το πάσχων άτομο αισθάνεται κάψιμο, έντονη ευαισθησία στην αφή, επιδεινούμενη δυσκαμψία με απώλεια της λειτουργίας του άκρου και αγγειοκινητική αστάθεια, έντονη οστεοπόρωση που διαπιστώνεται μετά από ακτινογραφία, ίσως οίδημα, αλλαγή στο χρώμα του δέρματος, κ.α.

Το σύνδρομο εμφανίζεται συνήθως στα άνω και κάτω άκρα,  μετά από τραυματισμό ή χειρουργική επέμβαση που προκάλεσαν αιμάτωμα στην περιοχή ή μετά σφιχτό νάρθηκα ή πιεστική επίδεση του πάσχοντος μέλους.

Υπάρχουν δύο τύποι αλγοδυστροφίας (CRPS): 

Οι διαγνωστικές εξετάσεις ( ακτινογραφία, μαγνητική τομογραφία) επιβεβαιώνουν τη βλάβη, ενώ το ηλεκρομυογράφημα μπορεί να αναδείξει ένα πιεστικό σύνδρομο περιφερικού νεύρου.

Πριν από τη θεραπεία του σύνθετου συνδρόμου περιοχικού πόνου (ατροφία Suddeck ) συνήθως προηγείται η αμφισβήτηση της εμπιστοσύνης του ασθενούς προς τον χειρουργό, ενώ τα αίτια του συνδρόμου παραμένουν επιστημονικά, αδιευκρίνιστα.

"Επέστρεψα στην Ελλάδα για να προσφέρω με εμπειρία, υπηρεσίες προηγμένης, ελάχιστα επεμβατικής Νευροχειρουργικής. Μη διστάσετε να με συμβουλευτείτε για πρώτη ή και για δεύτερη γνώμη πριν το χειρουργείο"

Ν. Καραγεώργος, Νευροχειρουργός