Ανεύρυσμα εγκεφάλου
Ανεύρυσμα είναι η διάταση του τοιχώματος ενός αγγείου που σε αυτή τη θέση έχει λεπτά, αδύνατα τοιχώματα και προοδευτικά φουσκώνει σαν ένα λεπτό μπαλόνι, συνήθως στα σημεία διχασμού των αρτηριών. Η επίπτωση των ανευρυσμάτων εγκεφάλου στον γενικό πληθυσμό είναι 2-5%. Εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, φθάνει στο 9.5%. Η μέση ηλικία εμφάνισης ενός ανευρύσματος, είναι τα 50-60 έτη.
Ανεύρυσμα εγκεφάλου – Συμπτώματα & διάγνωση
Τα περισσότερα ανευρύσματα δεν αιμορραγούν και δεν προκαλούν συμπτώματα. Εάν αναγνωριστούν κατά τη διάρκεια εξετάσεων για άλλες παθήσεις, γίνεται αξιολόγηση του κινδύνου ρήξης και σε πολλές περιπτώσεις συνιστάται παρακολούθηση και μόνο προληπτική και φαρμακευτική αγωγή για να αποφευχθεί κάποια αιμορραγία στο μέλλον.
Τα μεγαλύτερα ανευρύσματα, με ακανόνιστο σχήμα και αυτά που βρίσκονται στην οπίσθια εγκεφαλική κυκλοφορία (της σπονδυλικής και της βασικής αρτηρίας του εγκεφάλου) μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες ρήξης.
Τα συμπτώματα ενός ανευρύσματος που δεν αιμορράγησε αλλά επειδή είναι μεγάλο δημιουργεί πιεστικά φαινόμενα, είναι: Πόνος πάνω και πίσω από το μάτι, διευρυμένη κόρη ματιού και θολή όραση, διπλωπία, μούδιασμα, αδυναμία ή παράλυση μιας πλευράς του προσώπου, πτώση του βλεφάρου.
Η διάγνωση γίνεται με ψηφιακή αγγειογραφία ή τρισδιάστατη αξονική τομογραφία εγκεφάλου.
Εάν διαγνωστεί ένα μη ραγέν ανεύρυσμα, τότε ο ασθενής θα ενημερωθεί για τον κίνδυνο ρήξης και θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα το παρακολουθεί συστηματικά, ή το αντιμετωπίσει θεραπευτικά, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι εάν ραγεί, κινδυνεύει σοβαρά η ζωή του. Όσο πιο νέος σε ηλικία είναι ο ασθενής τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες ρήξης. Ένα άτομο ηλικίας 40 χρόνων έχει πολλές πιθανότητες να υποστεί ρήξη του ανευρύσματος πριν από τα 70 χρόνια. Ο κίνδυνος ρήξης υπολογίζεται από το ιστορικό του ασθενούς και συγκεκριμένους παράγοντες με βάση ένα σκορ του συστήματος PHASES.
Ραγέν ανεύρυσμα
Εάν το ανεύρυσμα παρουσιάσει ρήξη ή σπάσει, τότε προκαλεί αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα ανευρύσματα παρουσιάζονται στον υπαραχνοειδή χώρο ανάμεσα στον εγκέφαλο και στις λεπτές μεμβράνες πού τον περιβάλλουν, και για το λόγο αυτό η αιμορραγία ονομάζεται υπαραχνοειδής. Σε 20-40% συμβαίνει μαζί και ενδοεγκεφαλική αιμορραγία και σε 20% το αίμα συσσωρεύεται σε κοιλότητες του εγκεφάλου που λέγονται κοιλίες και κανονικά περιέχουν εγκεφαλονωτιαίο υγρό.
Ένα ανεύρυσμα που αιμορράγησε είναι απειλητικό για τη ζωή του ασθενούς. Συμπτώματα ανευρύσματος που αιμορράγησε είναι ο ξαφνικός, εξαιρετικά δυνατός πονοκέφαλος, ναυτία και έμετος, δυσκαμψία στον αυχένα, διαταραχές όρασης, ευαισθησία στο φως, επιληπτικές κρίσεις, πτώση βλεφάρου, απώλεια συνείδησης, κώμα. Στο 30-40% των περιπτώσεων είναι θανατηφόρο.
Ένα ανεύρυσμα που έχει αιμορραγήσει είναι επείγον περιστατικό. Απευθυνθείτε το ταχύτερο σε Νευροχειρουργική κλινική.
Χειρουργική αντιμετώπιση του ανευρύσματος εγκεφάλου
Τα ανευρύσματα εγκεφάλου αντιμετωπίζονται από Νευροχειρουργούς εξειδικευμένους στον εγκέφαλο, με χρήση μικροσκοπίου και ειδικών μικροεργαλείων. Η σύγχρονη Νευροχειρουργική επιτρέπει με τη „χειρουργική της κλειδαρότρυπας„ και ειδικά μικροεργαλεία να τοποθετηθεί ένα μικρό κλιπ γύρω από τη βάση του ανευρύσματος, ώστε το ραγέν ανεύρυσμα να απομονωθεί από την κυκλοφορία του αίματος. Η χειρουργική επέμβαση μειώνει τους κινδύνους επανεμφάνισης του ανευρύσματος.
Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί μικροχειρουργική παράκαμψη του ανευρύσματος με αγγειακό μόσχευμα (bypass) ή και η ενδοαγγειακή τοποθέτηση ειδικών αυλών μέσα στο αγγείο, ή ακόμη και η πλήρης απόφραξή του, προκειμένου να απομονωθεί το ανεύρυσμα από την αιματική κυκλοφορία.
Εναλλακτικά, εφαρμόζεται ο εμβολισμός του ανευρύσματος σε μια ειδικά οργανωμένη αίθουσα με τον ψηφιακό αγγειογράφο. Εισάγεται διαδερμικά με ειδικό καθετήρα ένα σπείραμα μέσα στο ανεύρυσμα και ενισχύονται εσωτερικά τα τοιχώματά του. Η επέμβαση αυτή γίνεται από εξειδικευμένο Νευροχειρουργό ή Νευροακτινολόγο.

Χειρουργικές Τεχνικές

"Επέστρεψα στην Ελλάδα για να προσφέρω με εμπειρία, υπηρεσίες προηγμένης, ελάχιστα επεμβατικής Νευροχειρουργικής. Μη διστάσετε να με συμβουλευτείτε για πρώτη ή και για δεύτερη γνώμη πριν το χειρουργείο"
Ν. Καραγεώργος, Νευροχειρουργός