Αρτηριοφλεβώδης δυσπλασία

Αρτηριοφλεβώδης δυσπλασία

Η αρτηριοφλεβώδης δυσπλασία εγκεφάλου είναι ένα συνοθύλευμα διατεταμένων δυσπλαστικών αρτηριών και φλεβών όπου το αίμα μεταφέρεται χωρίς την παρεμβολή τριχοειδών αγγείων και χωρίς να περνά από το νευρικό παρέγχυμα από τις αρτηρίες κατευθείαν στις φλέβες. Είναι συνήθως συγγενής πάθηση και κάποιες είναι κληρονομικής αιτιολογίας (σύνδρομο Osler-Weber-Rendu).

Συμπτώματα αρτηριοφλεβώδους δυσπλασίας

Συνήθως εκδηλώνονται με αιμορραγίες (αθροιστικός κίνδυνος 2,3% το χρόνο), επιληπτικές κρίσεις, πιεστικά φαινόμενα, ή ισχαιμικά επεισόδια, διαταραχές όρασης, ημικρανίες, αυξημένη ενδοκράνια πίεση, και στα παιδιά με υδροκέφαλο, συμφορητικής καρδιακή ανεπάρκεια, έντονες φλέβες του δέρματος του μετώπου.

Τα συμπτώματα μπορούν να ξεκινήσουν σε οποιαδήποτε ηλικία αλλά είναι πιο συχνά πριν από τα 50 έτη. Στις γυναίκες μπορεί η εγκυμοσύνη να δώσει τα πρώτα συμπτώματα ή να τα επιδεινώσει. Στη μέση ηλικία, τείνουν να παραμένουν σταθερά και να προκαλούν όλο και πιο σπάνια συμπτώματα.

Με την πάροδο του χρόνου καταστρέφεται σταδιακά ο γύρω εγκεφαλικός ιστός.

Διάγνωση αρτηριοφλεβώδους δυσπλασίας

Μια αρτηριοφλεβώδης δυσπλασία εγκεφάλου μπορεί να ανακαλυφθεί σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου πριν δώσει συμπτώματα ή εξαιτίας των συμπτωμάτων που δίνει. Μπορεί όμως και να μη δώσει συμπτώματα και να προκύψει αιφνιδίως ρήξη των αγγείων και αιμορραγία στον εγκέφαλο. 

Αν υπάρξει αιμορραγία εγκεφάλου, τα συμπτώματα είναι ο ξαφνικός εξαιρετικά ισχυρός πονοκέφαλος, το μούδιασμα ή η παράλυση, η απώλεια όρασης, η πλήρης σύγχυση και η αδυναμία ορθοστάτησης. 

Μια αιμορραγούσα αρτηριοφλεβώδης δυσπλασία εγκεφάλου είναι απειλητική για τη ζωή και απαιτείται άμεσα η αντιμετώπισή της σε Νευροχειρουργική Κλινική. 

Θεραπευτική αντιμετώπιση της αρτηριοφλεβώδους δυσπλασίας

Μια γυναίκα με διαγνωσμένη αρτηριοφλεβώδη δυσπλασία, δεν πρέπει να μπει σε διαδικασία κύησης πριν αντιμετωπίσει το πρόβλημα διότι θέτει σε κίνδυνο τη ζωή της. 

Η θεραπευτική αντιμετώπιση εξαρτάται από το μέγεθος και τη θέση και τη σύσταση της δυσπλασίας, την ύπαρξη συνοδών ανευρυσμάτων, την ηλικία του ασθενούς, το ιστορικό προηγούμενης αιμορραγίας καθώς και τη γενική κατάσταση του ασθενούς. 

Η χειρουργική αντιμετώπιση των αρτηριοφλεβωδών δυσπλασιών του εγκεφάλου αποκόπτει την αρτηριοφλεβώδη δυσπλασία από την αιματική κυκλοφορία και την απομακρύνει προσεκτικά από τον περιβάλλοντα εγκεφαλικό ιστό. Χρησιμοποιούνται κλίπ για να αποφύγει την διεγχειρητική αιμορραγία. Συνήθως η δυσπλασία μπορεί να αφαιρεθεί χωρίς μεγάλους κινδύνους. 

Υπάρχουν όμως και δυσπλασίες που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν χειρουργικά. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν άλλες μορφές θεραπείας όπως είναι ο εμβολισμός υπό τον ψηφιακό αγγειογράφο. Ο εμβολισμός όμως, όταν είναι μόνο μερικός και όχι πλήρης, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας. 

Η στερεοτακτική ακτινοχειρουργική με τη χρήση στοχευμένης ακτινοβολίας γίνεται χωρίς νοσηλεία, βελτιώνει τις επιληπτικές κρίσεις, δεν έχει όμως τόσο καλά αποτελέσματα όπως το χειρουργείο, χρησιμοποιείται για μικρές δυσπλασίες <3εκ., ενέχει τον κίνδυνο ακτινικής νέκρωσης και τα αποτελέσματά της φαίνονται σε 1-3 χρόνια.

Karageorgos

"Επέστρεψα στην Ελλάδα για να προσφέρω με εμπειρία, υπηρεσίες προηγμένης, ελάχιστα επεμβατικής Νευροχειρουργικής. Μη διστάσετε να με συμβουλευτείτε για πρώτη ή και για δεύτερη γνώμη πριν το χειρουργείο"

Ν. Καραγεώργος, Νευροχειρουργός

ΑΓΑΠΗ ΜΠΕΣΙΝΗ
ΑΓΑΠΗ ΜΠΕΣΙΝΗ
31/10/2023
Είμαστε τόσο τυχεροί ως Έλληνες πολίτες, αλλά και η Ιατρική Κοινότητα στην Ελλάδα, που επέστρεψε στους κόλπους της ένας τόσο άξιος επιστήμονας. Για την κατάρτισή του, μπορεί κάποιος να ανατρέξει στο βιογραφικό του, από το οποίο θα καταλάβει γιατί ήταν και είναι περιζήτητος και αναντικατάστατοςσε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία της Γερμανίας αλλά και σε Πανεπιστημιακό της Ελλάδας. Όμως, με μία μόνο συνάντηση από κοντά , θα καταλάβει πόσο ζεστός άνθρωπος είναι. Ένας γιατρός που νοιάζεται για τον ασθενή του, που με ευγένεια και ενσυναίσθηση τον βοηθά να αντιμετωπίσει κάθε δύσκολη κατάσταση. Μακάρι όλοι οι γιατροί να είχαν την επιστημοσύνη, αλλά και την καλοσύνη του! Τον ευχαριστούμε θερμά, γιατί είναι κοντά μας, όποτε τον χρειαστούμε!
Katachanas Michael
Katachanas Michael
31/10/2023
Απλά εξαιρετικός γιατρός! Με βαθιά και σφαιρική γνώση, προσεγγίζει το πρόβλημα με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα τόσο στην επεμβατική όσο και στη μη επεμβατική διάγνωση. Μου ενέπνευσε πλήρη εμπιστοσύνη!
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ
28/10/2023
Εξαίρετος επιστήμονας και πάνω απ' όλα θαυμάσιος άνθρωπος.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΣΓΟΥΡΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΣΓΟΥΡΑΣ
24/10/2023
Εξαιρετικός άνθρωπος, άριστος ιατρός με απίστευτη γνώση στην ειδικότητα του. Άλλαξε η ζωή μου μετά από το χειρουργείο, με απίστευτη υπομονή μου έδινε απάντηση σε κάθε απορία που είχα, χωρίς να δυσανασχετήσει ποτέ. Απουσιάζουν από την Ελλάδα τέτοιου είδους επαγγελματίες. Ευχαριστώ πολύ.
Foteini Rapti
Foteini Rapti
23/10/2023
Εξαιρετικός γιατρός και άνθρωπος! Ένοιωσα ασφάλεια και σιγουριά με την εξέταση και τις οδηγίες που μου έδωσε. Τον συνιστώ από καρδιάς.
Efi
Efi
22/10/2023
Ο γιατρός άρτια καταρτισμένος επιστήμονας, με απόλυτη γνώση του αντικειμένου του, μας εξήγησε με ευγένεια και κατανοητό τρόπο την κατάσταση! Είχε υπομονή, απάντησε σε όλες μας τις ερωτήσεις με ηρεμία και ενσυναισθηση! Μοντέρνο ιατρείο με εύκολη πρόσβαση.
aglaia mitta
aglaia mitta
22/10/2023
Εξαίρετος επαγγελματίας, άριστος γιατρός! Αφιερώνει πολύ χρόνο στον ασθενή με αναλυτική επεξήγηση όλων των απεικονιστικών εξετάσεων. Με διαφορά από τους καλύτερους και πιο έμπειρους νευροχειρουργούς της υπόφυσης, που πολύ δύσκολα βρίσκεις στην Ελλάδα!
ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΝΤΡΟΥΚΑ
ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΝΤΡΟΥΚΑ
22/10/2023
Υπέροχος άνθρωπος και εξαιρετικός γιατρός. Πολύ αναλυτικός, με γνώσεις και εμπειρία!!! Βοήθησε πολύ τη μητέρα,μου Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα!!!
Cindy Zografos
Cindy Zografos
22/10/2023
Exzellenter Chirurg auf dem neusten Stand der Wissenschaft. Er ist sehr menschlich mit dem Umgang seiner Patienten.
Loukas Zografos
Loukas Zografos
22/10/2023
Ο συνδυασμός της εξαιρετικής γνώσης του αντικειμένου του, της μακρόχρονης και πολύπλευρης εκπαίδευσης του στην Γερμανία και όχι μόνο, όπως και ο ανθρώπινος χαρακτήρας του γιατρού Καραγεώργου, αποτελούν εχέγγυα για την σωστή αντιμετώπιση κάθε ασθενούς.