Δισκοκήλη οσφυϊκή

Οσφυϊκή δισκοκήλη/ Discogel/ Ενδοσκοπική Δισκεκτομή

Η δισκοκήλη ονομάζεται αλλιώς, κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου, ή – στην καθομιλουμένη – δισκοπάθεια. Πρόκειται για την κατάσταση που προκαλείται όταν το σκληρό περίβλημα του δίσκου υφίσταται ρήξη και ένα μέρος του μαλακού πυρήνα που βρίσκεται στο κέντρο ενός μεσοσπονδύλιου δίσκου προβάλλει έξω από την ανατομική του θέση και πιέζει τις νευρικές δομές. Το αποτέλεσμα είναι ο ερεθισμός των νεύρων.

Το κυρίαρχο σύμπτωμα της οσφυϊκής δισκοκήλης είναι ο πόνος στη μέση με αντανάκλαση στο γλουτό, το μηρό, τη γάμπα, το πέλμα όταν η κήλη συμβαίνει στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Επίσης, αισθητικές διαταραχές (μούδιασμα-μυρμήγκισμα) στο τμήμα του σώματος, το οποίο νευρώνεται από τα νεύρα που έχουν προσληφθεί. Αδυναμία και εξασθένιση των μυών εκείνων που λαμβάνουν νεύρωση από τα προσβεβλημένα νεύρα και που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει έως και σε παράλυση.

Η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου προκαλείται συνήθως από τη φυσιολογική φθορά η οποία επιφέρει αλλοίωση του δίσκου, ενώ η αφυδάτωση καθιστά το δίσκο ανελαστικό και τον ινώδη δακτύλιο που τον περιβάλλει πιο επιρρεπή σε ρωγμές. Επίσης, από τραυματισμό, είτε από μία σοβαρή πτώση ή από συνεχή επιβάρυνση λόγω πχ. επαγγελματικής δραστηριότητας. Τέλος, σημαντικό ρόλο παίζει η κληρονομικότητα.

Οσφυϊκή κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου

Η οσφυϊκή κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου είναι η συχνότερη στους ενήλικες. Προκαλείται όταν ένα μικρό τμήμα του μεσοσπονδύλιου δίσκου (που παρεμβάλλεται μεταξύ των σπονδύλων) πιέσει το γειτονικό νεύρο με αποτέλεσμα πόνο στη μέση με αντανάκλαση στο πόδι (ισχιαλγία).

Η συνηθέστερη θεραπευτική παρέμβαση είναι αρχικά τα παυσίπονα και η ανάπαυση, αλλά εάν επιμένει ή υποτροπιάζει, η επεμβατική αντιμετώπιση, διαδερμικά ή χειρουργικά.

Επέμβαση με discogel

Μια από τις πιο σύγχρονες  διαδερμικές τεχνικές  είναι η χημική καταστροφή του πηκτοειδούς πυρήνα του μεσοσπονδύλιου δίσκου με discogel (Discogel chemonucleolysis-διάλυμα αιθανόλης σε gel και σκιαγραφικό υλικό). Η τεχνική είναι απλή και εύκολα ανεκτή από τον ασθενή.

Η επέμβαση με discogel δεν έχει ένδειξη σε μεγάλες δισκοκήλες για τις οποίες απαιτείται συνήθως δισκεκτομή. Ωστόσο, έχει πολύ καλά αποτελέσματα σε ασθενείς με μικρή δισκοκήλη, όταν αποτελεί την αιτία του έντονου πόνου και όταν δεν ενδείκνυται χειρουργική επέμβαση ή δεν την επιθυμεί ο ασθενής.

Ο ασθενής είναι ξαπλωμένος στον αξονικό τομογράφο με τοπική αναισθησία. Μια βελόνα εισέρχεται στον μεσοσπονδύλιο δίσκο υπό ακτινολογική καθοδήγηση και το discogel εγχέεται στον δίσκο. Η διαδικασία διαρκεί 10 λεπτά.

Ο ασθενής παραμένει για δύο ώρες ξαπλωμένος στην κλινική και στην συνέχεια αναχωρεί για το σπίτι του. Μεσολαβεί διάστημα λίγων ημερών για να ανακουφιστεί ο ασθενής από τον πόνο.

Ενδοσκοπική δισκεκτομή

Η σύγχρονη μέθοδος της ενδοσκοπικής δισκεκτομής την οποία διενεργεί με μεγάλη εμπειρία ο Νευροχειρουργός Δρ. Ν. Καραγεώργος, είναι μία διαδερμική ελάχιστα επεμβατική μέθοδος μέσω της οποίας επιτυγχάνεται η αφαίρεση του τμήματος του δίσκου που πιέζει το εξερχόμενο από τον σπονδυλικό σωλήνα νεύρο (νευρική ρίζα). Εφαρμόζεται σε συγκεκριμένες οσφυϊκές δισκοκήλες, αλλά δεν είναι κατάλληλη για όλους τους ασθενείς οι οποίοι στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να υποβάλλονται σε κλασική μικροδισκετομή.

Η ενδοσκοπική δισκεκτομή διενεργείται με τοπική αναισθησία ή γενική και νευροπαρακολούθηση. Με τον ασθενή σε θέση πρηνή ή πλάγια και υπό την καθοδήγηση ειδικού ακτινοσκοπικού μηχανήματος ο χειρουργός εισάγει μέσα από μία τομή δέρματος μισού εκατοστού έναν ειδικό σωλήνα εργασίας 7 χιλιοστών μέχρι το σημείο όπου βρίσκεται η κήλη. Μέσω μίας μικροκάμερας υψηλής ευκρίνειας και ειδικών μικροεργαλείων που περνούν μέσα στο σωλήνα εργασίας,  γίνεται η αφαίρεση του προβαλλόμενου τμήματος του δίσκου, η αποκάλυψη του πάσχοντος νεύρου και ελέγχεται η πλήρης αποσυμπίεσή του. Ακολούθως, αφαιρείται ο σωλήνας εργασίας και τοποθετείται ένα ράμμα στην τομή. Η επέμβαση είναι αναίμακτη και ατραυματική.

Η επέμβαση διαρκεί συνήθως 30-60 λεπτά.  Η κινητοποίηση του ασθενούς γίνεται άμεσα μετά το χειρουργείο, αναχωρεί αυθημερόν ή την επόμενη ημέρα και την 3η μετεγχειρητική εβδομάδα επιστρέφει στις περισσότερες δραστηριότητές του.

"Επέστρεψα στην Ελλάδα για να προσφέρω με εμπειρία, υπηρεσίες προηγμένης, ελάχιστα επεμβατικής Νευροχειρουργικής. Μη διστάσετε να με συμβουλευτείτε για πρώτη ή και για δεύτερη γνώμη πριν το χειρουργείο"

Ν. Καραγεώργος, Νευροχειρουργός