Γιγαντοκυτταρικός όγκος

Γιγαντοκυτταρικός όγκος Σπονδυλικής Στήλης

Ο γιγαντοκυτταρικός όγκος είναι αρχικά, ένας καλοήθης όγκος που υποτροπιάζει πολύ συχνά (20%) μπορεί όμως να εξαλλαχθεί (να γίνει δηλαδή κακοήθης) και να δώσει μεταστάσεις κυρίως στους πνεύμονες.

Παρόλο που εμφανίζεται κυρίως στις άκρες των μακρών οστών, ιδιαίτερα του βραχιονίου (μπράτσο), της κνήμης, στο άκρο του μηρού και της κερκίδας, στο ιερό οστούν, αλλά μπορεί να παρουσιαστεί και στη σπονδυλική στήλη, κυρίως στην οσφυϊκή μοίρα. Σπάνια μπορεί να πιέσει και τον νωτιαίο μυελό.

Η διάγνωση γίνεται κατά τον έλεγχο για οσφυαλγία, αρχικά με ακτινογραφία και σε περίπτωση εντοπισμού βλάβης, με μαγνητική τομογραφία με σκιαγραφικό.

Επειδή ακόμη και κατά τη διάγνωση ένας γιγαντοκυτταρικός όγκος να έχει ήδη εξαλλαχθεί σε κακοήθη και έχει δώσει μετάσταση, είναι χρήσιμο πριν από οποιαδήποτε επέμβαση να διενεργείται βιοψία με βελόνη υπό καθοδήγηση αξονικού τομογράφου. Το υλικό στέλνεται για ιστοπαθολογικό έλεγχο. Ακολουθεί πλήρης ακτινοδιαγνωστικός έλεγχος του ασθενούς για τη διερεύνηση τυχόν μεταστάσεων. Σπινθηρογράφημα οστών διενεργείται μόνο εάν υπάρξουν ευρήματα από την βιοψία.

Αντιμετώπιση του γιγαντοκυτταρικού όγκου

Ο γιγαντοκυτταρικός όγκος πρέπει αμέσως μόλις διαγνωστεί, να αντιμετωπίζεται χειρουργικά με πλήρη απόξεση και με τη χρήση ενισχυτικών του αποτελέσματος φαρμάκων (φαινόλη, υπεροξείδιο του υδρογόνου) ώστε να ελαχιστοποιηθεί η υψηλή πιθανότητα υποτροπής. Στο τμήμα της βαθιάς απόξεσης τοποθετείται κατά προτίμηση βιολογικό τσιμέντο το οποίο συντελεί στην περαιτέρω νέκρωση και στην καταστροφή της αγγείωσης. Δεν χρησιμοποιείται αυτομόσχευμα ή αλλομόσχευμα διότι αυξάνει τον κίνδυνο υποτροπής. Προεγχειρητικός εμβολισμός μπορεί να διευκολύνει την εξαίρεση του όγκου.

Ακόμη και μετά από ριζική χειρουργική εκτομή, μπορεί ο όγκος να υποτροπιάσει σε ποσοστό 10-20%. Τότε απαιτείται νέα επέμβαση αφού καμία άλλη θεραπεία δεν δίνει καλύτερα αποτελέσματα ως προς τα ποσοστά υποτροπών.

Η ακτινοθεραπεία δεν ενδείκνυται εξαιτίας του κινδύνου κακοήθους εξαλλαγής.

Φαρμακοθεραπεία με διφωσφονικά μπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις υφολικής, δηλαδή μερικής, εκτομής.

Συχνοί επανέλεγχοι με μαγνητική και αξονική τομογραφία είναι χρήσιμοι για την έγκαιρη ανίχνευση υποτροπής.

Karageorgos

"Επέστρεψα στην Ελλάδα για να προσφέρω με εμπειρία, υπηρεσίες προηγμένης, ελάχιστα επεμβατικής Νευροχειρουργικής. Μη διστάσετε να με συμβουλευτείτε για πρώτη ή και για δεύτερη γνώμη πριν το χειρουργείο"

Ν. Καραγεώργος, Νευροχειρουργός

ΑΓΑΠΗ ΜΠΕΣΙΝΗ
ΑΓΑΠΗ ΜΠΕΣΙΝΗ
31/10/2023
Είμαστε τόσο τυχεροί ως Έλληνες πολίτες, αλλά και η Ιατρική Κοινότητα στην Ελλάδα, που επέστρεψε στους κόλπους της ένας τόσο άξιος επιστήμονας. Για την κατάρτισή του, μπορεί κάποιος να ανατρέξει στο βιογραφικό του, από το οποίο θα καταλάβει γιατί ήταν και είναι περιζήτητος και αναντικατάστατοςσε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία της Γερμανίας αλλά και σε Πανεπιστημιακό της Ελλάδας. Όμως, με μία μόνο συνάντηση από κοντά , θα καταλάβει πόσο ζεστός άνθρωπος είναι. Ένας γιατρός που νοιάζεται για τον ασθενή του, που με ευγένεια και ενσυναίσθηση τον βοηθά να αντιμετωπίσει κάθε δύσκολη κατάσταση. Μακάρι όλοι οι γιατροί να είχαν την επιστημοσύνη, αλλά και την καλοσύνη του! Τον ευχαριστούμε θερμά, γιατί είναι κοντά μας, όποτε τον χρειαστούμε!
Katachanas Michael
Katachanas Michael
31/10/2023
Απλά εξαιρετικός γιατρός! Με βαθιά και σφαιρική γνώση, προσεγγίζει το πρόβλημα με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα τόσο στην επεμβατική όσο και στη μη επεμβατική διάγνωση. Μου ενέπνευσε πλήρη εμπιστοσύνη!
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ
28/10/2023
Εξαίρετος επιστήμονας και πάνω απ' όλα θαυμάσιος άνθρωπος.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΣΓΟΥΡΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΣΓΟΥΡΑΣ
24/10/2023
Εξαιρετικός άνθρωπος, άριστος ιατρός με απίστευτη γνώση στην ειδικότητα του. Άλλαξε η ζωή μου μετά από το χειρουργείο, με απίστευτη υπομονή μου έδινε απάντηση σε κάθε απορία που είχα, χωρίς να δυσανασχετήσει ποτέ. Απουσιάζουν από την Ελλάδα τέτοιου είδους επαγγελματίες. Ευχαριστώ πολύ.
Foteini Rapti
Foteini Rapti
23/10/2023
Εξαιρετικός γιατρός και άνθρωπος! Ένοιωσα ασφάλεια και σιγουριά με την εξέταση και τις οδηγίες που μου έδωσε. Τον συνιστώ από καρδιάς.
Efi
Efi
22/10/2023
Ο γιατρός άρτια καταρτισμένος επιστήμονας, με απόλυτη γνώση του αντικειμένου του, μας εξήγησε με ευγένεια και κατανοητό τρόπο την κατάσταση! Είχε υπομονή, απάντησε σε όλες μας τις ερωτήσεις με ηρεμία και ενσυναισθηση! Μοντέρνο ιατρείο με εύκολη πρόσβαση.
aglaia mitta
aglaia mitta
22/10/2023
Εξαίρετος επαγγελματίας, άριστος γιατρός! Αφιερώνει πολύ χρόνο στον ασθενή με αναλυτική επεξήγηση όλων των απεικονιστικών εξετάσεων. Με διαφορά από τους καλύτερους και πιο έμπειρους νευροχειρουργούς της υπόφυσης, που πολύ δύσκολα βρίσκεις στην Ελλάδα!
ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΝΤΡΟΥΚΑ
ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΝΤΡΟΥΚΑ
22/10/2023
Υπέροχος άνθρωπος και εξαιρετικός γιατρός. Πολύ αναλυτικός, με γνώσεις και εμπειρία!!! Βοήθησε πολύ τη μητέρα,μου Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα!!!
Cindy Zografos
Cindy Zografos
22/10/2023
Exzellenter Chirurg auf dem neusten Stand der Wissenschaft. Er ist sehr menschlich mit dem Umgang seiner Patienten.
Loukas Zografos
Loukas Zografos
22/10/2023
Ο συνδυασμός της εξαιρετικής γνώσης του αντικειμένου του, της μακρόχρονης και πολύπλευρης εκπαίδευσης του στην Γερμανία και όχι μόνο, όπως και ο ανθρώπινος χαρακτήρας του γιατρού Καραγεώργου, αποτελούν εχέγγυα για την σωστή αντιμετώπιση κάθε ασθενούς.