Κατάγματα

Οστεοπορωτικά κατάγματα

Τα οστεοπορωτικά κατάγματα μπορεί  να προκληθούν ακόμη και χωρίς κάποιο τραυματισμό (αυτόματα).  

Εκδηλώνονται με πόνο που είναι πιο έντονος κατά την κινητοποίηση. Σε περίπτωση πίεσης του μυελού ή των νεύρων της σπονδυλικής στήλης από θραύσματα του καταγματικού σπονδύλου, αναπτύσσονται και άλλα συμπτώματα όπως μυική αδυναμία, δυσχέρεια βάδισης, ή απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης.

Τα οστεοπορωτικά κατάγματα μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά με ακινητοποίηση και σταθεροποίηση της Σ.Σ. Επειδή όμως συχνά οδηγούν σε καθίζηση του σπονδύλου με συνέπεια την παραμόρφωση της γεωμετρίας της σπονδυλικής στήλης (κύφωση της θωρακικής και ευθειασμό της οσφυϊκής μοίρας), όλα αυτά έχουν ως κατάληξη την παθολογική επιβάρυνση των παρακείμενων σπονδύλων και συχνά, σε νέα κατάγματα σπονδύλων.

Για τους παραπάνω λόγους αλλά και επειδή συχνά ο πόνος επιμένει, τα κατάγματα αντιμετωπίζονται με την τεχνική της κυφοπλαστικής ή της σπονδυλοπλαστικής.

Στις σπάνιες περιπτώσεις με νευρολογικό έλλειμμα λόγω πίεσης των νευρικών δομών χρειάζεται η αποσυμπίεση του σπονδυλικού σωλήνα και σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές σπονδυλοδεσίας και ταυτόχρονη σπονδυλοπλαστική.

"Επέστρεψα στην Ελλάδα για να προσφέρω με εμπειρία, υπηρεσίες προηγμένης, ελάχιστα επεμβατικής Νευροχειρουργικής. Μη διστάσετε να με συμβουλευτείτε για πρώτη ή και για δεύτερη γνώμη πριν το χειρουργείο"

Ν. Καραγεώργος, Νευροχειρουργός