Κροταφική επιληψία

Επιληψία είναι η πάθηση που προκαλείται από διαταραχές στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Οι διαταραχές αυτές προκαλούν ανωμαλίες της εγκεφαλικής δραστηριότητας και εκδηλώνεται με επιληπτικές κρίσεις.

Οι επιληπτικές κρίσεις είναι ή εστιακές ή γενικευμένες.

Μια επιληπτική κρίση μπορεί να κρύβει σοβαρή πάθηση του εγκεφάλου, αλλά και άλλου μέρους του σώματος (πρόβλημα στο ήπαρ ή στους νεφρούς) και γι΄ αυτό πρέπει πάντα να ελέγχεται.

Η κλινική εξέταση συνοδεύεται από εξετάσεις όπως ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (για την καταγραφή της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου και την αξιολόγηση των αλλαγών στα εγκεφαλικά ηλεκτρικά κύματα), Αξονική και Μαγνητική τομογραφία, τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων και εκπομπής φωτονίων.

Κροταφική Επιληψία

Οι επιληψίες του κροταφικού λοβού είναι η πιο συχνή (60%) μορφή εστιακής επιληψίας και αφορά τον ένα ή και τους δύο κροταφικούς λοβούς του εγκεφάλου.

Ο κροταφικός λοβός είναι το τμήμα του εγκεφάλου που εκτείνεται από τον κρόταφο μέχρι ακριβώς πίσω από το αυτί. Οι επιληπτικοί σπασμοί είναι μια διαταραχή που μπορεί να προκληθεί από ινώδη ιστό ή ο όγκο στον κροταφικό λοβό αλλά και από άγνωστη αιτία.

Υπάρχουν δύο τύποι κροταφικής επιληψίας:

Συνήθως ξεκινά στην ηλικία των 10-20 ετών, αλλά και σε κάθε ηλικία. Συνήθως τα άτομα έχουν στο ιστορικό τους μια επιληπτική κρίση με πυρετό ή τραύμα στα πρώτα παιδικά τους χρόνια.

Οι κρίσεις ονομάζονται εστιακής έναρξης και μπορεί να μην εμφανίζεται απώλεια εγρήγορσης ή συνείδησης, με αύρα (αίσθηση déjà-vu, στομαχικά ενοχλήματα, αίσθημα πανικού, ναυτία, οσφρητικές παραισθήσεις, ή πολλές φορές μια εμπειρία συμπτωμάτων που ο ασθενής αδυνατεί να περιγράψει). Οι κρίσεις που ξεκινούν από το νεοφλοιό έχουν συχνά ακουστικές παραισθήσεις (αύρα).

Άλλες φορές οι κρίσεις είναι επιπλεγμένες με καθήλωση του βλέμματος, απώλεια συνείδησης, σύγχυση, αυτοματισμούς με τα δάκτυλα, ή τα χείλια, περίεργη στάση των άνω άκρων, ακατανόητες λέξεις, ή αδυναμία ομιλίας.  Αυτές οι κρίσεις πολύ συχνά καταλήγουν να γίνουν γενικευμένες τονικοκλονικές επιληπτικές κρίσεις.

Οι σπασμοί δεν είναι απειλητικοί για τη ζωή, εκτός από τους τραυματισμούς που μπορεί να προκαλέσει πτώση ή η πρόσκρουση σε περίπτωση που ο πάσχων οδηγεί ή κάνει επικίνδυνη εργασία. Με μικρούς περιορισμούς στις σωματικές δραστηριότητες είναι εφικτή για αρκετούς πάσχοντες μία σχετικά δραστήρια ζωή.

Η διάγνωση γίνεται από νευρολόγο και περιλαμβάνει επιπλέον εξετάσεις όπως ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, ειδικές αιματολογικές, αξονική και μαγνητική τομογραφία για τον έλεγχο δομικών ανωμαλιών του εγκεφάλου, που μπορεί να προκαλούν τους σπασμούς.

Θεραπεία της κροταφικής επιληψίας

Η αρχική θεραπεία είναι φαρμακευτική και ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών αντιμετωπίζεται με επιτυχία κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Η χειρουργική επέμβαση επιφυλάσσεται σε εκείνες τις περιπτώσεις φαρμακοανθεκτικής επιληψίας που μετά από λεπτομερή επιληπτολογικό έλεγχο επιλέγονται για χειρουργείο. Η χειρουργική θεραπεία σε χέρια εξειδικευμένου Νευροχειρουργού εγκεφάλου, έχει εξαιρετικά αποτελέσματα ως προς την διακοπή των επιληπτικών κρίσεων στη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών.

Άλλες θεραπείες που διενεργούνται παρεμβατικά από τον Νευροχειρουργό, είναι η διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου και η εν τω βάθει εγκεφαλική νευροδιέγερση.

Karageorgos

"Επέστρεψα στην Ελλάδα για να προσφέρω με εμπειρία, υπηρεσίες προηγμένης, ελάχιστα επεμβατικής Νευροχειρουργικής. Μη διστάσετε να με συμβουλευτείτε για πρώτη ή και για δεύτερη γνώμη πριν το χειρουργείο"

Ν. Καραγεώργος, Νευροχειρουργός

ΑΓΑΠΗ ΜΠΕΣΙΝΗ
ΑΓΑΠΗ ΜΠΕΣΙΝΗ
31/10/2023
Είμαστε τόσο τυχεροί ως Έλληνες πολίτες, αλλά και η Ιατρική Κοινότητα στην Ελλάδα, που επέστρεψε στους κόλπους της ένας τόσο άξιος επιστήμονας. Για την κατάρτισή του, μπορεί κάποιος να ανατρέξει στο βιογραφικό του, από το οποίο θα καταλάβει γιατί ήταν και είναι περιζήτητος και αναντικατάστατοςσε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία της Γερμανίας αλλά και σε Πανεπιστημιακό της Ελλάδας. Όμως, με μία μόνο συνάντηση από κοντά , θα καταλάβει πόσο ζεστός άνθρωπος είναι. Ένας γιατρός που νοιάζεται για τον ασθενή του, που με ευγένεια και ενσυναίσθηση τον βοηθά να αντιμετωπίσει κάθε δύσκολη κατάσταση. Μακάρι όλοι οι γιατροί να είχαν την επιστημοσύνη, αλλά και την καλοσύνη του! Τον ευχαριστούμε θερμά, γιατί είναι κοντά μας, όποτε τον χρειαστούμε!
Katachanas Michael
Katachanas Michael
31/10/2023
Απλά εξαιρετικός γιατρός! Με βαθιά και σφαιρική γνώση, προσεγγίζει το πρόβλημα με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα τόσο στην επεμβατική όσο και στη μη επεμβατική διάγνωση. Μου ενέπνευσε πλήρη εμπιστοσύνη!
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ
28/10/2023
Εξαίρετος επιστήμονας και πάνω απ' όλα θαυμάσιος άνθρωπος.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΣΓΟΥΡΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΣΓΟΥΡΑΣ
24/10/2023
Εξαιρετικός άνθρωπος, άριστος ιατρός με απίστευτη γνώση στην ειδικότητα του. Άλλαξε η ζωή μου μετά από το χειρουργείο, με απίστευτη υπομονή μου έδινε απάντηση σε κάθε απορία που είχα, χωρίς να δυσανασχετήσει ποτέ. Απουσιάζουν από την Ελλάδα τέτοιου είδους επαγγελματίες. Ευχαριστώ πολύ.
Foteini Rapti
Foteini Rapti
23/10/2023
Εξαιρετικός γιατρός και άνθρωπος! Ένοιωσα ασφάλεια και σιγουριά με την εξέταση και τις οδηγίες που μου έδωσε. Τον συνιστώ από καρδιάς.
Efi
Efi
22/10/2023
Ο γιατρός άρτια καταρτισμένος επιστήμονας, με απόλυτη γνώση του αντικειμένου του, μας εξήγησε με ευγένεια και κατανοητό τρόπο την κατάσταση! Είχε υπομονή, απάντησε σε όλες μας τις ερωτήσεις με ηρεμία και ενσυναισθηση! Μοντέρνο ιατρείο με εύκολη πρόσβαση.
aglaia mitta
aglaia mitta
22/10/2023
Εξαίρετος επαγγελματίας, άριστος γιατρός! Αφιερώνει πολύ χρόνο στον ασθενή με αναλυτική επεξήγηση όλων των απεικονιστικών εξετάσεων. Με διαφορά από τους καλύτερους και πιο έμπειρους νευροχειρουργούς της υπόφυσης, που πολύ δύσκολα βρίσκεις στην Ελλάδα!
ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΝΤΡΟΥΚΑ
ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΝΤΡΟΥΚΑ
22/10/2023
Υπέροχος άνθρωπος και εξαιρετικός γιατρός. Πολύ αναλυτικός, με γνώσεις και εμπειρία!!! Βοήθησε πολύ τη μητέρα,μου Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα!!!
Cindy Zografos
Cindy Zografos
22/10/2023
Exzellenter Chirurg auf dem neusten Stand der Wissenschaft. Er ist sehr menschlich mit dem Umgang seiner Patienten.
Loukas Zografos
Loukas Zografos
22/10/2023
Ο συνδυασμός της εξαιρετικής γνώσης του αντικειμένου του, της μακρόχρονης και πολύπλευρης εκπαίδευσης του στην Γερμανία και όχι μόνο, όπως και ο ανθρώπινος χαρακτήρας του γιατρού Καραγεώργου, αποτελούν εχέγγυα για την σωστή αντιμετώπιση κάθε ασθενούς.