Μεταστάσεις όγκων στη Σπονδυλική Στήλη

Οι μεταστάσεις στη σπονδυλική στήλη από πρωτογενή όγκο από άλλο μέρος του σώματος (πνεύμονας, μαστός, στόμαχος, έντερο, προστάτης, μελάνωμα, νεφρός, κ.α.) είναι συχνές (10%) και αποτελούν την τρίτη συχνότερη εντόπιση μεταστάσεων μετά τον πνεύμονα και το ήπαρ. Είναι οι πιο συχνοί όγκοι της σπονδυλικής στήλης.

Τα συμπτώματα είναι πόνος, ο οποίος δεν υποχωρεί κατά την κατάκλιση, και άλλα όπως αδυναμία, δυσχέρεια βάδισης, έως και παράλυση που εξαρτώνται από τη θέση και το βαθμό προσβολής των γύρω ανατομικών δομών.

Οι διαγνωστικές εξετάσεις περιλαμβάνουν αξονική και μαγνητική τομογραφία και άλλες όπως PET-scan.

Χειρουργική αντιμετώπιση μεταστάσεων στη Σπονδυλική στήλη

Οι μονήρεις μεταστάσεις μπορεί να αντιμετωπιστούν με ριζική εκτομή του όγκου και ενδεχομένως σπονδυλοδεσία, ή και σωματεκτομή (αφαίρεση του σώματος του σπονδύλου) και αντικατάσταση με ειδικό μόσχευμα. Χρήσιμη σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η τοποθέτηση υλικών σπονδυλοδεσίας από ανθρακονήματα για την καλύτερη ακτινολογική μετεγχειρητική παρακολούθηση.

Η χειρουργική τοπική αφαίρεση του όγκου είναι η μόνη λύση για την αποσυμπίεση των νευρικών στοιχείων. Αν δεν συνυπάρχει αστάθεια της σπονδυλικής στήλης και εφόσον οι βλάβες είναι πολλαπλές και δεν είναι δυνατή η χειρουργική αφαίρεση, διενεργείται απλή βιοψία με βελόνα υπό ακτινολογική καθοδήγηση και στη συνέχεια ακτινοθεραπεία.

Η σπονδυλοπλαστική ή κυφοπλαστική, έχουν σε κάποιες περιπτώσεις θέση για την ανακούφιση από τον πόνο και την πρόληψη ενός πιθανού ή την αντιμετώπιση ενός ήδη υπάρχοντος συμπιεστικού σπονδυλικού κατάγματος. Η σπονδυλοπλαστική γίνεται με διαδερμική έγχυση ακρυλικού τσιμέντου για τη σταθεροποίηση του κατάγματος ενώ στην κυφοπλαστική το τσιμέντο εγχύεται αφού πρώτα δημιουργηθεί με ένα ειδικό μπαλόνι μια κοιλότητα στον προσβεβλημένο σπόνδυλο.  

Το χειρουργείο δεν έχει θέσει στη βελτίωση της νευρολογική εικόνας του ασθενούς εφόσον υπάρχει πλήρης παράλυση για >8 ώρες, αδυναμία αυτόνομης βάδισης για >24 ώρες. Επίσης δε συνιστάται όταν η γενική κατάσταση του ασθενούς είναι πολύ κακή και όταν το αναμενόμενο προσδόκιμο επιβίωσης είναι πολύ περιορισμένο (< 3 μήνες).

Το χειρουργείο ενδείκνυται σε περιπτώσεις με :

Όλες οι επεμβάσεις που διενεργεί ο Δρ. Ν. Καραγεώργος ειδικά στους μεταστατικούς όγκους, γίνονται με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές Σπονδυλικής Στήλης, ώστε το χειρουργικό τραύμα να είναι το μικρότερο δυνατό, και ο ασθενής να μην καταπονηθεί για να μπορεί να συνεχίσει το συντομότερο την ογκολογική θεραπεία του για τον πρωτογενή όγκο.

Εάν ο όγκος έχει προκαλέσει εκτεταμένη βλάβη στους σπονδύλους και αστάθεια της σπονδυλικής στήλης, τότε ο ιατρός αποφασίζει για την καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπιση που λαμβάνει υπόψη όλα τα ογκολογικά δεδομένα και προσφέρει το καλύτερο αποτέλεσμα τον ασθενή.  

Η ακτινοθεραπεία μετεγχειρητικά και τα χημειοθεραπευτικά σχήματα για τον πρωτοπαθή όγκο είναι απαραίτητα θεραπευτικά μέσα για την αντιμετώπιση αυτών των παθήσεων.

Πριν Μετά
Πριν Μετά
Πριν Μετά
Karageorgos

"Επέστρεψα στην Ελλάδα για να προσφέρω με εμπειρία, υπηρεσίες προηγμένης, ελάχιστα επεμβατικής Νευροχειρουργικής. Μη διστάσετε να με συμβουλευτείτε για πρώτη ή και για δεύτερη γνώμη πριν το χειρουργείο"

Ν. Καραγεώργος, Νευροχειρουργός

ΑΓΑΠΗ ΜΠΕΣΙΝΗ
ΑΓΑΠΗ ΜΠΕΣΙΝΗ
31/10/2023
Είμαστε τόσο τυχεροί ως Έλληνες πολίτες, αλλά και η Ιατρική Κοινότητα στην Ελλάδα, που επέστρεψε στους κόλπους της ένας τόσο άξιος επιστήμονας. Για την κατάρτισή του, μπορεί κάποιος να ανατρέξει στο βιογραφικό του, από το οποίο θα καταλάβει γιατί ήταν και είναι περιζήτητος και αναντικατάστατοςσε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία της Γερμανίας αλλά και σε Πανεπιστημιακό της Ελλάδας. Όμως, με μία μόνο συνάντηση από κοντά , θα καταλάβει πόσο ζεστός άνθρωπος είναι. Ένας γιατρός που νοιάζεται για τον ασθενή του, που με ευγένεια και ενσυναίσθηση τον βοηθά να αντιμετωπίσει κάθε δύσκολη κατάσταση. Μακάρι όλοι οι γιατροί να είχαν την επιστημοσύνη, αλλά και την καλοσύνη του! Τον ευχαριστούμε θερμά, γιατί είναι κοντά μας, όποτε τον χρειαστούμε!
Katachanas Michael
Katachanas Michael
31/10/2023
Απλά εξαιρετικός γιατρός! Με βαθιά και σφαιρική γνώση, προσεγγίζει το πρόβλημα με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα τόσο στην επεμβατική όσο και στη μη επεμβατική διάγνωση. Μου ενέπνευσε πλήρη εμπιστοσύνη!
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ
28/10/2023
Εξαίρετος επιστήμονας και πάνω απ' όλα θαυμάσιος άνθρωπος.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΣΓΟΥΡΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΣΓΟΥΡΑΣ
24/10/2023
Εξαιρετικός άνθρωπος, άριστος ιατρός με απίστευτη γνώση στην ειδικότητα του. Άλλαξε η ζωή μου μετά από το χειρουργείο, με απίστευτη υπομονή μου έδινε απάντηση σε κάθε απορία που είχα, χωρίς να δυσανασχετήσει ποτέ. Απουσιάζουν από την Ελλάδα τέτοιου είδους επαγγελματίες. Ευχαριστώ πολύ.
Foteini Rapti
Foteini Rapti
23/10/2023
Εξαιρετικός γιατρός και άνθρωπος! Ένοιωσα ασφάλεια και σιγουριά με την εξέταση και τις οδηγίες που μου έδωσε. Τον συνιστώ από καρδιάς.
Efi
Efi
22/10/2023
Ο γιατρός άρτια καταρτισμένος επιστήμονας, με απόλυτη γνώση του αντικειμένου του, μας εξήγησε με ευγένεια και κατανοητό τρόπο την κατάσταση! Είχε υπομονή, απάντησε σε όλες μας τις ερωτήσεις με ηρεμία και ενσυναισθηση! Μοντέρνο ιατρείο με εύκολη πρόσβαση.
aglaia mitta
aglaia mitta
22/10/2023
Εξαίρετος επαγγελματίας, άριστος γιατρός! Αφιερώνει πολύ χρόνο στον ασθενή με αναλυτική επεξήγηση όλων των απεικονιστικών εξετάσεων. Με διαφορά από τους καλύτερους και πιο έμπειρους νευροχειρουργούς της υπόφυσης, που πολύ δύσκολα βρίσκεις στην Ελλάδα!
ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΝΤΡΟΥΚΑ
ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΝΤΡΟΥΚΑ
22/10/2023
Υπέροχος άνθρωπος και εξαιρετικός γιατρός. Πολύ αναλυτικός, με γνώσεις και εμπειρία!!! Βοήθησε πολύ τη μητέρα,μου Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα!!!
Cindy Zografos
Cindy Zografos
22/10/2023
Exzellenter Chirurg auf dem neusten Stand der Wissenschaft. Er ist sehr menschlich mit dem Umgang seiner Patienten.
Loukas Zografos
Loukas Zografos
22/10/2023
Ο συνδυασμός της εξαιρετικής γνώσης του αντικειμένου του, της μακρόχρονης και πολύπλευρης εκπαίδευσης του στην Γερμανία και όχι μόνο, όπως και ο ανθρώπινος χαρακτήρας του γιατρού Καραγεώργου, αποτελούν εχέγγυα για την σωστή αντιμετώπιση κάθε ασθενούς.