Οστεοβλάστωμα

Το οστεοβλάστωμα είναι από σπάνιος πρωτοπαθής καλοήθης όγκος  των οστών που δημιουργείται από άναρχο οστό και ινώδη ιστό. Διαφέρει από το οστοειδές οστέωμα ως προς το μέγεθος του πυρήνα του ο οποίος στο οστεοβλάστωμα είναι μεγαλύτερος του 1 εκατοστού.

Το 35% των οστεοβλαστωμάτων εμφανίζεται συνήθως στα οπίσθια τμήματα των σπονδύλων, ιδιαίτερα στη θωρακική και οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Παρατηρείται κυρίως σε ηλικίες 10-30 ετών, πιο συχνά άρρενες.

Το οστεοβλάστωμα συνήθως αναπτύσσεται αργά. Όταν μεγαλώνει προκαλεί πόνο (χαρακτηριστικά νυχτερινό πόνο που επιδεινώνεται με τις κινήσεις και υποχωρεί με λήψη ασπιρίνης) καθώς και νευρολογικά συμπτώματα ανάλογα της θέσης της βλάβης στη σπονδυλική στήλη (ριζιτικός πόνος, μυελοπάθεια) ή ατροφία, αδυναμία, σκολίωση.

Σε αντίθεση με πολλούς άλλους καλοήθεις οστικούς όγκους, το οστεοβλάστωμα προκαλεί εξωφλοιώδη μάζα αντιδραστικής φύσης, οφειλόμενη σε επέκταση του όγκου. Αν και δεν είναι επιθετικό, μερικές φορές διασπά τον οστικό φλοιό.

Εάν το οστεοβλάστωμα είναι επιθετικό με τοπική διήθηση των γύρω δομών, χρειάζεται ευρεία χειρουργική εκτομή και όχι τοπική απόξεση, διότι μπορεί να υποτροπιάσει.

Συχνά μπορεί να χρειάζεται σπονδυλοδεσία και κάποιες φορές περισσότερο πολύπλοκη επέμβαση με τοποθέτηση ειδικού μοσχεύματος αντικατάστασης σπονδύλου. 

Η ακτινοθεραπεία δεν είναι αποτελεσματική.

"Επέστρεψα στην Ελλάδα για να προσφέρω με εμπειρία, υπηρεσίες προηγμένης, ελάχιστα επεμβατικής Νευροχειρουργικής. Μη διστάσετε να με συμβουλευτείτε για πρώτη ή και για δεύτερη γνώμη πριν το χειρουργείο"

Ν. Καραγεώργος, Νευροχειρουργός