Σηραγγώδες αιμαγγείωμα

Σηρραγγώδες αιμαγγείωμα εγκεφάλου

Τα σηραγγώδη αιμαγγειώματα του κεντρικού νευρικού συστήματος είναι καλοήθη, καλά περιγεγραμμένα αγγειακά αμαρτώματα  που αποτελούνται από κολποειδή αγγειακά κανάλια, όπου δεν παρεμβάλλεται νευρικό παρέγχυμα, αρτηρίες ή φλέβες. Μπορεί να αιμορραγήσουν, να θρομβωθούν ή να ασβεστοποιηθούν και μπορεί να μεγαλώσουν με τον καιρό και να αιμορραγήσουν (25%) ή να προκαλέσουν συχνότερα επιληπτικές κρίσεις (50%).

Τα σηραγγώδη αιμαγγειώματα μπορεί να έχουν μέγεθος από δύο χιλιοστά έως αρκετά εκατοστά. Μπορεί να είναι κληρονομικά (20%), αλλά μπορεί να εκδηλωθούν και τυχαία.  Κάποια μπορεί να δημιουργηθούν μετά από ακτινοθεραπεία στον εγκέφαλο ή το νωτιαίο μυελό. 

Τα σηραγγώδη αιμαγγειώματα μπορεί να παραμείνουν ασυμπτωματικά. 

Οι επανειλημμένες αιμορραγίες, μπορεί να οδηγήσουν σε προοδευτική νευρολογική βλάβη. Ο κίνδυνος αιμορραγίας αυξάνει μετά από την πρώτη φορά και ιδιαίτερα σε σηραγγώδη αιμαγγειώματα του στελέχους.

Η διάγνωση γίνεται με αξονική και μαγνητική τομογραφία. Πρώτου βαθμού συγγενείς ασθενών με περισσότερα του ενός οικογενειακά μέλη με σηραγγώδες αιμαγγείωμα πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτική εξέταση με μαγνητική τομογραφία.

Η ψηφιακή αγγειογραφία συνιστάται όταν υπάρχει υποψία αρτηριοφλεβώδους δυσπλασίας ή άλλης πάθησης.

Θεραπεία σηραγγώδους αιμαγγειώματος

Εάν ένα τέτοιο αγγείωμα είναι χειρουργικά προσβάσιμο, η οριστική θεραπεία είναι η χειρουργική του αφαίρεση με τεχνικές χειρουργικής της κλειδαρότρυπας. Ο εξειδικευμένος στον εγκέφαλο Νευροχειρουργός, με μικροσκόπιο υψηλής ευκρίνειας και μικροεργαλεία αφαιρεί το αιμαγγείωμα και το απομακρύνει προσεκτικά μαζί με τον προσβεβλημένο περιβάλλοντα εγκεφαλικό ιστό. 

"Επέστρεψα στην Ελλάδα για να προσφέρω με εμπειρία, υπηρεσίες προηγμένης, ελάχιστα επεμβατικής Νευροχειρουργικής. Μη διστάσετε να με συμβουλευτείτε για πρώτη ή και για δεύτερη γνώμη πριν το χειρουργείο"

Ν. Καραγεώργος, Νευροχειρουργός