Σπασμός ημιπροσώπου

Σπασμός ημιπροσώπου

Ο σπασμός ημιπροσώπου εκδηλώνεται με ανώδυνες ακούσιες συσπάσεις των μυών στη μια πλευρά του προσώπου, ως αποτέλεσμα της πίεσης ή του ερεθισμού του προσωπικού νεύρου από μία αρτηρία (πρόσθια κάτω παρεγκεφαλιδική). Αφορά συνηθέστερα στην αριστερή πλευρά. Ξεκινά με συσπάσεις των μυών του βλεφάρου που προοδευτικά εκτείνεται στους υπόλοιπους μυς του προσώπου. Είναι πιο συχνός στις γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας εμφάνισης, τα 44 έτη.

Αιτιολογία:

Η διάγνωση του σπασμού ημιπροσώπου, γίνεται από τον Νευρολόγο, προκειμένου να τον διαφοροποιήσει από άλλες αιτίες και τικ.

Για τη θεραπεία του μπορεί να εφαρμοστούν εγχύσεις αλλαντικής τοξίνης (botox). Τα αποτελέσματα είναι ασφαλή, αλλά η αγωγή αυτή είναι λιγότερο αποτελεσματική σε βάθος χρόνου.

Χειρουργική θεραπεία σπασμού ημιπροσώπου

Η μόνη θεραπευτική μέθοδος του σπασμού του ημιπροσώπου με οριστικά αποτελέσματα είναι η χειρουργική επέμβαση από Νευροχειρουργό εγκεφάλου, με γενική νάρκωση. Θα επιτύχει την αποσυμπίεση του αγγείου και θα διασφαλίσει ότι δεν εφάπτεται με το προσωπικό νεύρο. Για την αποφυγή της επαφής, τοποθετεί μικροσκοπικό αφρώδες υλικό ανάμεσα στο αγγείο και στο νεύρο.

Το 90% των ασθενών εμφανίζουν πλήρη υποχώρηση των συμπτωμάτων. Ιδιαίτερα τα άτομα με μικρή χρονική διάρκεια συμπτωμάτων.

Η πιθανότητα επιπλοκών όπως, βλάβη του ακουστικού νεύρου, σε παράλυση του προσωπικού νεύρου και σε λοίμωξη, είναι εξαιρετικά χαμηλή σε έμπειρα χέρια. 

"Επέστρεψα στην Ελλάδα για να προσφέρω με εμπειρία, υπηρεσίες προηγμένης, ελάχιστα επεμβατικής Νευροχειρουργικής. Μη διστάσετε να με συμβουλευτείτε για πρώτη ή και για δεύτερη γνώμη πριν το χειρουργείο"

Ν. Καραγεώργος, Νευροχειρουργός