Σπονδυλολίσθηση

Η σπονδυλολίσθηση είναι η μετατόπιση (ολίσθηση) ενός σπονδύλου πάνω στον υποκείμενο του, είτε πρόσθια (συνηθέστερα), είτε οπίσθια, είτε πλαγίως. Είναι μια πάθηση, η οποία αν αμεληθεί, ενέχει τον κίνδυνο μερικής παράλυσης.

Η εκφυλιστική σπονδυλολίσθηση συνήθως διαγιγνώσκεται σε ασθενείς (πιο συχνά γυναίκες) άνω των 40 ετών. Μπορεί να διαγνωστεί και σε νεαρούς αθλητές με πόνο στην μέση και συμμετοχή σε αθλήματα που περιλαμβάνουν σημαντική καταπόνηση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, όπως και σε άτομα κάθε ηλικίας που έχουν αυξημένη λόρδωση. Σπάνια συναντάται σε παιδιά, κυρίως με δυσπλασίες.

Η σπονδυλολίσθηση για πολλά χρόνια μπορεί να μην προκαλεί πόνο. Συχνά ανευρίσκεται εγκαίρως, σε τυχαίο ακτινολογικό έλεγχο. Η σπονδυλολίσθηση παρουσιάζεται κυρίως εκεί όπου η σπονδυλική στήλη επιβαρύνεται περισσότερο, δηλαδή στην περιοχή του 4ου και 5ου οσφυϊκού σπονδύλου, αλλά και σε κάθε σημείο της Σ.Σ. Το σώμα στην προσπάθειά του να αντισταθμίσει την αυξανόμενη αστάθεια, παράγει οστεώδες υλικό (οστεόφυτο) το οποίο μπορεί να επιφέρει σπονδυλική στένωση.

Συμπτώματα και τύποι σπονδυλολίσθησης

Τα συμπτώματα είναι ο πόνος στην μέση και κάποιες φορές στους γλουτούς, που επιδεινώνονται από την κόπωση και την ορθοστασία και ελαττώνεται με την κατάκλιση. Όταν υπάρχει ερεθισμός κάποιας νευρικής ρίζας, ο πόνος μπορεί να αντανακλά στο πόδι. 

Η σπονδυλολίσθηση, ανάλογα με την αιτία που την προκαλεί, έχει 6 τύπους ταξινόμησης κατά Wiltse:

Η βαρύτητα της σπονδυλολίσθησης αξιολογείται με το σύστημα ταξινόμησης κατά Meyerding, με βάση το ποσοστό της ολίσθησης επί της συνολικής επιφάνειας επαφής των σπονδύλων σε:

Διάγνωση και θεραπεία της σπονδυλολίσθησης

Η διάγνωση γίνεται με ακτινολογικό έλεγχο (πλάγια ακτινογραφία) η οποία θα δείξει και τον βαθμό της σπονδυλολίσθησης από την οποία θα προκύψει και το ενδεδειγμένο είδος θεραπείας, σε συνδυασμό με την ηλικία, την ένταση του πόνου και την ύπαρξη νευρολογικών συμπτωμάτων ή όχι.

Υπάρχουν συντηρητικά μέσα (φυσιοθεραπεία, κηδεμόνας, ζώνη οσφύος) που αφορούν κυρίως στις σπονδυλολισθήσεις I και II βαθμού. Οι μεγαλύτερου βαθμού σπονδυλολισθήσεις συνήθως αντιμετωπίζονται χειρουργικά, εκτός αν υπάρχουν ενδείξεις ότι το προσβεβλημένο μεσοσπονδύλιο διάστημα έχει αρχίσει να σταθεροποιείται μέσω σχηματισμού οστεοφύτων και αντιδραστικού οστίτη ιστού, οπότε και μόνο μια αποσυμπιεστική επέμβαση μπορεί να αρκεί.

Η χειρουργική αντιμετώπιση της σπονδυλολίσθησης απαιτεί εμπειρία αλλά και γνώση στις ελάχιστα παρεμβατικές τεχνικές, μαζί με τον ανάλογο εξοπλισμό υποστήριξης της Κλινικής. Σήμερα, αντιμετωπίζεται με σύγχρονες μεθόδους χειρουργικής, που διασφαλίζουν τις μικρότερες τομές με τη μεγαλύτερη δυνατή χειρουργική ακρίβεια.

Karageorgos

"Επέστρεψα στην Ελλάδα για να προσφέρω με εμπειρία, υπηρεσίες προηγμένης, ελάχιστα επεμβατικής Νευροχειρουργικής. Μη διστάσετε να με συμβουλευτείτε για πρώτη ή και για δεύτερη γνώμη πριν το χειρουργείο"

Ν. Καραγεώργος, Νευροχειρουργός

ΑΓΑΠΗ ΜΠΕΣΙΝΗ
ΑΓΑΠΗ ΜΠΕΣΙΝΗ
31/10/2023
Είμαστε τόσο τυχεροί ως Έλληνες πολίτες, αλλά και η Ιατρική Κοινότητα στην Ελλάδα, που επέστρεψε στους κόλπους της ένας τόσο άξιος επιστήμονας. Για την κατάρτισή του, μπορεί κάποιος να ανατρέξει στο βιογραφικό του, από το οποίο θα καταλάβει γιατί ήταν και είναι περιζήτητος και αναντικατάστατοςσε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία της Γερμανίας αλλά και σε Πανεπιστημιακό της Ελλάδας. Όμως, με μία μόνο συνάντηση από κοντά , θα καταλάβει πόσο ζεστός άνθρωπος είναι. Ένας γιατρός που νοιάζεται για τον ασθενή του, που με ευγένεια και ενσυναίσθηση τον βοηθά να αντιμετωπίσει κάθε δύσκολη κατάσταση. Μακάρι όλοι οι γιατροί να είχαν την επιστημοσύνη, αλλά και την καλοσύνη του! Τον ευχαριστούμε θερμά, γιατί είναι κοντά μας, όποτε τον χρειαστούμε!
Katachanas Michael
Katachanas Michael
31/10/2023
Απλά εξαιρετικός γιατρός! Με βαθιά και σφαιρική γνώση, προσεγγίζει το πρόβλημα με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα τόσο στην επεμβατική όσο και στη μη επεμβατική διάγνωση. Μου ενέπνευσε πλήρη εμπιστοσύνη!
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ
28/10/2023
Εξαίρετος επιστήμονας και πάνω απ' όλα θαυμάσιος άνθρωπος.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΣΓΟΥΡΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΣΓΟΥΡΑΣ
24/10/2023
Εξαιρετικός άνθρωπος, άριστος ιατρός με απίστευτη γνώση στην ειδικότητα του. Άλλαξε η ζωή μου μετά από το χειρουργείο, με απίστευτη υπομονή μου έδινε απάντηση σε κάθε απορία που είχα, χωρίς να δυσανασχετήσει ποτέ. Απουσιάζουν από την Ελλάδα τέτοιου είδους επαγγελματίες. Ευχαριστώ πολύ.
Foteini Rapti
Foteini Rapti
23/10/2023
Εξαιρετικός γιατρός και άνθρωπος! Ένοιωσα ασφάλεια και σιγουριά με την εξέταση και τις οδηγίες που μου έδωσε. Τον συνιστώ από καρδιάς.
Efi
Efi
22/10/2023
Ο γιατρός άρτια καταρτισμένος επιστήμονας, με απόλυτη γνώση του αντικειμένου του, μας εξήγησε με ευγένεια και κατανοητό τρόπο την κατάσταση! Είχε υπομονή, απάντησε σε όλες μας τις ερωτήσεις με ηρεμία και ενσυναισθηση! Μοντέρνο ιατρείο με εύκολη πρόσβαση.
aglaia mitta
aglaia mitta
22/10/2023
Εξαίρετος επαγγελματίας, άριστος γιατρός! Αφιερώνει πολύ χρόνο στον ασθενή με αναλυτική επεξήγηση όλων των απεικονιστικών εξετάσεων. Με διαφορά από τους καλύτερους και πιο έμπειρους νευροχειρουργούς της υπόφυσης, που πολύ δύσκολα βρίσκεις στην Ελλάδα!
ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΝΤΡΟΥΚΑ
ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΝΤΡΟΥΚΑ
22/10/2023
Υπέροχος άνθρωπος και εξαιρετικός γιατρός. Πολύ αναλυτικός, με γνώσεις και εμπειρία!!! Βοήθησε πολύ τη μητέρα,μου Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα!!!
Cindy Zografos
Cindy Zografos
22/10/2023
Exzellenter Chirurg auf dem neusten Stand der Wissenschaft. Er ist sehr menschlich mit dem Umgang seiner Patienten.
Loukas Zografos
Loukas Zografos
22/10/2023
Ο συνδυασμός της εξαιρετικής γνώσης του αντικειμένου του, της μακρόχρονης και πολύπλευρης εκπαίδευσης του στην Γερμανία και όχι μόνο, όπως και ο ανθρώπινος χαρακτήρας του γιατρού Καραγεώργου, αποτελούν εχέγγυα για την σωστή αντιμετώπιση κάθε ασθενούς.