Failed back syndrome

Failed back syndrome ( Σύνδρομο πόνου μετά από επέμβαση την πλάτη)

Το Failed back syndrome (FBSS) είναι ο επίμονος πόνος που εμφανίζεται σε ένα άτομο μετά από μία χειρουργική επέμβαση στην περιοχή της πλάτης και της σπονδυλικής στήλης.

Είναι μία ιδιαίτερη κατάσταση η οποία εκδηλώνεται ακόμη και εβδομάδες μετά από την επέμβαση. Αυτό δεν σημαίνει ότι η επέμβαση δεν ήταν επιτυχής ή ότι προκλήθηκε  εξαιτίας αποκλειστικά ιατρικού λάθους κατά την επέμβαση.

Το σύνδρομο οφείλεται κυρίως στην επισκληρίδιο ίνωση, δηλαδή στον ουλώδη ιστό που δημιουργείται σε κάποιους ασθενείς στις ρίζες των νεύρων της σπονδυλικής στήλης μετά από επέμβαση ακόμη και από τον καλύτερο χειρουργό ή με την πιο σύγχρονη ελάχιστα επεμβατική τεχνική.

Παράγοντες που ευνοούν στη δημιουργία του συνδρόμου σε ορισμένα άτομα, είναι:

Το σύνδρομο αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική θεραπεία, αλλά όταν προκαλεί έντονο και χρόνιο πόνο, τότε μπορεί να αντιμετωπιστεί με μη χειρουργική επεμβατική θεραπεία από τον Νευροχειρουργό, όπως είναι:

"Επέστρεψα στην Ελλάδα για να προσφέρω με εμπειρία, υπηρεσίες προηγμένης, ελάχιστα επεμβατικής Νευροχειρουργικής. Μη διστάσετε να με συμβουλευτείτε για πρώτη ή και για δεύτερη γνώμη πριν το χειρουργείο"

Ν. Καραγεώργος, Νευροχειρουργός