Χόρδωμα

Το χόρδωμα είναι ένας σπάνιος πρωτοπαθής όγκος που εντοπίζεται κυρίως στο απόκλιμα  στη βάση του κρανίου (35%) και στο ιερό οστό στο κατώτερο τμήμα της σπονδυλικής στήλης (53%) αλλά και σε οποιοδήποτε σημείο της Σ.Σ, κυρίως στις ηλικίες 50- 70 ετών.

Ενώ ιστολογικά χαρακτηρίζεται ως καλοήθης όγκος, είναι ένας τοπικά επιθετικός όγκος που επεκτείνεται διηθητικά στις γύρω οστικές και νευρικές δομές και υποτροπιάζει σε πολύ υψηλά ποσοστά, έως 85% ενώ μπορεί μετά από καιρό να δώσεις και μεταστάσεις σε ποσοστό 5-20% (πνεύμονες, ήπαρ, οστά). Επίσης είναι ανθεκτικός στην κλασική ακτινοθεραπεία, οπότε συνήθως δίνονται μεγάλες δόσεις ακτινοβολίας, ωστόσο απαντά καλύτερα σε ακτινοθεραπεία πρωτονίων (που απαιτεί όμως εξειδικευμένο κέντρο και περίπου 7 εβδομάδες θεραπείας).

Τα συμπτώματα στη σπονδυλική στήλη, που ποικίλουν από τη θέση του όγκου, συχνά είναι πόνος στη μέση, αδυναμία και μούδιασμα των άκρων, σπάνια ισχιαλγία και ακράτεια ούρων.

Τα χορδώματα  του αποκλίματος στη βάση του κρανίου δίνουν συμπτώματα από τα κρανιακά νεύρα και μάλιστα συνήθως τα οφθαλμοκινητικά νεύρα όπως το κοινό κινητικό και το απαγωγό, με χαρακτηριστική κλινική εικόνα τη διπλωπία.

Χειρουργική αντιμετώπιση του χορδώματος

Η σύγχρονη νευροχειρουργική αντιμετώπιση είναι η καλύτερη θεραπεία και πρέπει να αποφασίζεται μόλις διαγνωστεί ο όγκος. Περιλαμβάνει την  κατά το δυνατόν ολική εξαίρεση (αφαίρεση) είτε βρίσκεται στη βάση του κρανίου είτε σε κατώτερο τμήμα της Σ.Σ.

Στο χόρδωμα βάσης κρανίου, επιλέγονται συνήθως ειδικές ενδοσκοπικές τεχνικές βάσης κρανίου ή ενδοσκοπικά υποβοηθούμενες μικροχειρουργικές τεχνικές, είτε διαρρινικά ή μέσω μιας υπινιακής κρανιοτομίας.

Το χόρδωμα  της σπονδυλικής στήλης αφαιρείται με διεγχειρητική απόξεση, είτε με οπίσθια ή με συνδυασμό προσπελάσεων αλλά πάντα κατά το δυνατόν ολικά και ογκολογικά „καθαρά“ για την αποφυγή υποτροπών. Η βιολογική του συμπεριφορά και η προσβολή των παρακείμενων νεύρων ωστόσο καθιστούν την ολική του αφαίρεση πολλές φορές ιδιαίτερα δύσκολη.

Η συμπληρωματική  ακτινοθεραπεία διενεργείται σχεδόν πάντοτε για την πρόληψη της υποτροπής.

"Επέστρεψα στην Ελλάδα για να προσφέρω με εμπειρία, υπηρεσίες προηγμένης, ελάχιστα επεμβατικής Νευροχειρουργικής. Μη διστάσετε να με συμβουλευτείτε για πρώτη ή και για δεύτερη γνώμη πριν το χειρουργείο"

Ν. Καραγεώργος, Νευροχειρουργός