Σπονδυλοπλαστική - Κυφοπλαστική

Η διαδερμική σπονδυλοπλαστική και κυφοπλαστική είναι παρόμοιες τεχνικές μιας  ελάχιστα επεμβατικής πράξης για την εσωτερική ανάταξη και σταθεροποίηση των καταγμάτων με τον ασθενή να σηκώνεται όρθιος και να βαδίζει ελάχιστες ώρες μετά το χειρουργείο.

Μέσα στους κατεστραμμένους σπονδύλους, τοποθετείται ένα μπαλόνι και αφού ο συμπιεσμένος σπόνδυλος αναταχθεί γίνεται έγχυση του ειδικού συνθετικού υλικού („τσιμέντο“) για τη σταθεροποίηση του κατάγματος. 

Η επέμβαση γίνεται με σύντομη γενική νάρκωση ή και με τοπική αναισθησία και ο ασθενής αναχωρεί από την κλινική αυθημερόν ή το αργότερο σε 24 ώρες και πολύ σύντομα επανέρχεται στις συνήθεις δραστηριότητες του.

Πριν από την επέμβαση πρέπει να γίνει έλεγχος με μαγνητική τομογραφία για να διαπιστωθεί πρωτίστως αν το κάταγμα είναι „φρέσκο“ ή αν έχει ήδη επέλθει η πώρωση του οστού, και δευτερευόντως να ανιχνευθούν παρακείμενοι σπόνδυλοι με οίδημα που αποτελεί ένδειξη αυξημένης επιβάρυνσης και που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν κι αυτοί στην ίδια θεραπευτική συνεδρία.

Σε περίπτωση που χρειάζεται αποσυμπίεση, πραγματοποιείται μικροχειρουργικά η αποσυμπίεση, και ακολουθεί η διαδερμική σπονδυλοδεσία, δηλαδή η τοποθέτηση βιδών και μεσοσπονδύλιων κλωβών για τη σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης. 

Στη διαδερμική σπονδυλοδεσία, το μέγεθος των τομών και η δημιουργία των ουλών στους μεγάλους ραχιαίους μυς, σε σύγκριση με τις συμβατικές, ανοικτές εγχειρήσεις, είναι πολύ μικρότερες. Λόγω των λιγότερων τραυμάτων στους μαλακούς ιστούς κοντά στην σπονδυλική στήλη, υπάρχουν πολύ πιο ήπιοι μετεγχειρητικοί πόνοι.

"Επέστρεψα στην Ελλάδα για να προσφέρω με εμπειρία, υπηρεσίες προηγμένης, ελάχιστα επεμβατικής Νευροχειρουργικής. Μη διστάσετε να με συμβουλευτείτε για πρώτη ή και για δεύτερη γνώμη πριν το χειρουργείο"

Ν. Καραγεώργος, Νευροχειρουργός