Ενδοσκοπική χειρουργική εγκεφάλου

Ενδοσκοπική χειρουργική

Η χρήση του ενδοσκοπίου έχει φέρει μία πραγματική επανάσταση στην χειρουργική για πολλές ειδικότητες και ειδικά στη Νευροχειρουργική. Αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική. Ο εκπαιδευμένος και έμπειρος σε αυτή την τεχνική Νευροχειρουργός, πραγματοποιεί επεμβάσεις στον εγκέφαλο και στην σπονδυλική στήλη με μικρότερο χειρουργικό τραύμα, μικρότερο μετεγχειρητικό πόνο και καλύτερα χειρουργικά αποτελέσματα σε επιλεγμένες πάντα, περιπτώσεις ασθενών.
Το ενδοσκοπικό χειρουργείο πραγματοποιείται με ειδικά εργαλεία που εισάγονται μέσα από μικρές τομές στο κρανίο και στην σπονδυλική στήλη. Το ενδοσκόπιο είναι ένα ειδικό σωληνοειδές όργανο διαμέτρου λίγων χιλιοστών. Διαθέτει μια πηγή ψυχρού φως, μια πολύ μικρή κάμερα που δίνει εικόνα υψηλής ευκρίνειας που προβάλλεται σε μια οθόνη μπροστά στο χειρουργικό τραπέζι και η επέμβαση γίνεται με ειδικά σχεδιασμένα για το σκοπό αυτό, χειρουργικά εργαλεία.
Υπάρχουν διαφορετικά σημεία διέλευσης του ενδοσκοπίου, αναλόγως με τη θέση του προβλήματος το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει ο Νευροχειρουργός:

Χειρουργική βάσης κρανίου και υπόφυσης

Η ενδοσκοπική χειρουργική βάσης κρανίου και υπόφυσης, χρησιμοποιεί ως πύλη εισόδου του ενδοσκοπίου στο κρανίο, τη μύτη (διασφηνοειδική διαρρινική διέλευση). Εισάγει το ενδοσκόπιο στη μύτη και με μια μικρή τομή στο πίσω μέρος της ρινικής κοιλότητας, ανοίγει το πρόσθιο τοίχωμα του σφηνοειδούς κόλπου και στη συνέχεια του εφιππίου στη βάση του κρανίου πίσω από το οποίο βρίσκεται η υπόφυση. Η ενδοσκοπική τεχνική προσφέρει καλύτερη ορατότητα έναντι της μικροσκοπικής μεθόδου. Η επέμβαση γίνεται χωρίς ορατές εξωτερικές τομές. Το ποσοστό επιπλοκών είναι πολύ μικρό, όσο μεγαλύτερη είναι η

Όγκοι κοιλιών εγκεφάλου και υδροκέφαλος

Η ενδοσκοπική χειρουργική όγκων των κοιλιών του εγκεφάλου και η 3η κοιλιοστομίαγια την αντιμετώπισης του αποφρακτικού υδροκεφάλου, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις απόφραξης του υδραγωγού του Sylvius και της 4ης κοιλίας, διενεργείται με μία μικρή οπή 1 εκατοστού (κρανιοανάτρηση) στην περιοχή του κρανίου πάνω από το μέτωπο. Από την οπή αυτή και με την υποβοήθηση της νευροπλοήγησης, προωθείται το ενδοσκόπιο για τη δημιουργία ενός ανοίγματος μέσω του οποίου το εγκεφαλονωτιαίο υγρό μπορεί από την 3η κοιλία να παρακάμψει το κώλυμα και να κυκλοφορήσει ελεύθερα προς τις λεγόμενες βασικές δεξαμενές και να αντιμετωπίσει τον υδροκέφαλο. Στο τέλος της επέμβασης το ενδοσκόπιο αφαιρείται και κλείνεται η οπή στο κρανίο.

Κύστεις, ενδοκοιλιακά μηνιγγιώματα, θηλώματα χοριοειδούς πλέγματος

Με τη χρήση ειδικά σχεδιασμένων ενδοσκοπικών εργαλείων είναι δυνατή η αφαίρεση ενδοκοιλιακών όγκων όπως κολλοειδών κύστεων, ενδοκοιλιακών μηνιγγιωμάτων και θηλωμάτων του χοριοειδούς πλέγματος, κ.α. Συνήθως και με τη βοήθεια της νευροπλοήγησης, ο νευροχειρουργός διενεργεί μια μικρή τομή 2εκ. στο δέρμα και μια μικρή οπή στο κρανίο, και εισάγει το ενδοσκόπιο σε μία από τις πλάγιες κοιλίες του εγκεφάλου για να εντοπίσει τον ενδοκοιλιακά όγκο και να τον αφαιρέσει. Η ένδειξη για την επιλογή αυτής της χειρουργικής τεχνικής τίθεται με προσοχή από τον νευροχειρουργό.

Karageorgos

"Επέστρεψα στην Ελλάδα για να προσφέρω με εμπειρία, υπηρεσίες προηγμένης, ελάχιστα επεμβατικής Νευροχειρουργικής. Μη διστάσετε να με συμβουλευτείτε για πρώτη ή και για δεύτερη γνώμη πριν το χειρουργείο"

Ν. Καραγεώργος, Νευροχειρουργός

ΑΓΑΠΗ ΜΠΕΣΙΝΗ
ΑΓΑΠΗ ΜΠΕΣΙΝΗ
31/10/2023
Είμαστε τόσο τυχεροί ως Έλληνες πολίτες, αλλά και η Ιατρική Κοινότητα στην Ελλάδα, που επέστρεψε στους κόλπους της ένας τόσο άξιος επιστήμονας. Για την κατάρτισή του, μπορεί κάποιος να ανατρέξει στο βιογραφικό του, από το οποίο θα καταλάβει γιατί ήταν και είναι περιζήτητος και αναντικατάστατοςσε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία της Γερμανίας αλλά και σε Πανεπιστημιακό της Ελλάδας. Όμως, με μία μόνο συνάντηση από κοντά , θα καταλάβει πόσο ζεστός άνθρωπος είναι. Ένας γιατρός που νοιάζεται για τον ασθενή του, που με ευγένεια και ενσυναίσθηση τον βοηθά να αντιμετωπίσει κάθε δύσκολη κατάσταση. Μακάρι όλοι οι γιατροί να είχαν την επιστημοσύνη, αλλά και την καλοσύνη του! Τον ευχαριστούμε θερμά, γιατί είναι κοντά μας, όποτε τον χρειαστούμε!
Katachanas Michael
Katachanas Michael
31/10/2023
Απλά εξαιρετικός γιατρός! Με βαθιά και σφαιρική γνώση, προσεγγίζει το πρόβλημα με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα τόσο στην επεμβατική όσο και στη μη επεμβατική διάγνωση. Μου ενέπνευσε πλήρη εμπιστοσύνη!
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ
28/10/2023
Εξαίρετος επιστήμονας και πάνω απ' όλα θαυμάσιος άνθρωπος.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΣΓΟΥΡΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΣΓΟΥΡΑΣ
24/10/2023
Εξαιρετικός άνθρωπος, άριστος ιατρός με απίστευτη γνώση στην ειδικότητα του. Άλλαξε η ζωή μου μετά από το χειρουργείο, με απίστευτη υπομονή μου έδινε απάντηση σε κάθε απορία που είχα, χωρίς να δυσανασχετήσει ποτέ. Απουσιάζουν από την Ελλάδα τέτοιου είδους επαγγελματίες. Ευχαριστώ πολύ.
Foteini Rapti
Foteini Rapti
23/10/2023
Εξαιρετικός γιατρός και άνθρωπος! Ένοιωσα ασφάλεια και σιγουριά με την εξέταση και τις οδηγίες που μου έδωσε. Τον συνιστώ από καρδιάς.
Efi
Efi
22/10/2023
Ο γιατρός άρτια καταρτισμένος επιστήμονας, με απόλυτη γνώση του αντικειμένου του, μας εξήγησε με ευγένεια και κατανοητό τρόπο την κατάσταση! Είχε υπομονή, απάντησε σε όλες μας τις ερωτήσεις με ηρεμία και ενσυναισθηση! Μοντέρνο ιατρείο με εύκολη πρόσβαση.
aglaia mitta
aglaia mitta
22/10/2023
Εξαίρετος επαγγελματίας, άριστος γιατρός! Αφιερώνει πολύ χρόνο στον ασθενή με αναλυτική επεξήγηση όλων των απεικονιστικών εξετάσεων. Με διαφορά από τους καλύτερους και πιο έμπειρους νευροχειρουργούς της υπόφυσης, που πολύ δύσκολα βρίσκεις στην Ελλάδα!
ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΝΤΡΟΥΚΑ
ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΝΤΡΟΥΚΑ
22/10/2023
Υπέροχος άνθρωπος και εξαιρετικός γιατρός. Πολύ αναλυτικός, με γνώσεις και εμπειρία!!! Βοήθησε πολύ τη μητέρα,μου Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα!!!
Cindy Zografos
Cindy Zografos
22/10/2023
Exzellenter Chirurg auf dem neusten Stand der Wissenschaft. Er ist sehr menschlich mit dem Umgang seiner Patienten.
Loukas Zografos
Loukas Zografos
22/10/2023
Ο συνδυασμός της εξαιρετικής γνώσης του αντικειμένου του, της μακρόχρονης και πολύπλευρης εκπαίδευσης του στην Γερμανία και όχι μόνο, όπως και ο ανθρώπινος χαρακτήρας του γιατρού Καραγεώργου, αποτελούν εχέγγυα για την σωστή αντιμετώπιση κάθε ασθενούς.