Συριγγομυελία

Συριγγομυελία ονομάζεται η κυστική κοιλότητα (σύριγγα) γεμάτη με εγκεφαλονωτιαίο υγρό μέσα στον νωτιαίο μυελό. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για τον τρόπο που δημιουργείται η σύριγγα εντός του νωτιαίου μυελού. Πρέπει να διαχωρίζεται από τον  παραμένοντα κεντρικό μυελικό σωλήνα ο οποίος δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος από 4 χιλ σε διάμετρο και έχει απόλυτα κυλινδρικό σχήμα, αλλά και από κύστες που παρατηρούνται σε ενδομυελικούς όγκους και οι οποίοι μπορεί να προκαλούν και συριγγομυελία.

Η συριγγομυελία είναι:

Συμπτώματα

Η συριγγομυελία δεν δίνει πάντα συμπτώματα. Όταν δίνει, αυτά είναι πόνος συνήθως στον αυχένα, η μυϊκή αδυναμία και η μυϊκή ατροφία στην πλάτη, τους ώμους, τα άνω και κάτω άκρα, απώλεια αισθητικότητας με ολοένα ανερχόμενο επίπεδο αισθητικότητας, υπεριδρωσία (ιδίως σε περιπτώσεις κατερχόμενης συριγγομυελίας σε ασθενείς με πλήρη μυελική βλάβη) και απώλεια τενόντιων αντανακλαστικών.

Η διάγνωση γίνεται με μαγνητική τομογραφία σπονδυλικής στήλης. 

Μια σύριγγα που δεν δίνει συμπτώματα, παρακολουθείται απεικονιστικά, σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Όταν δίνει συμπτώματα, ιδιαίτερα εάν είναι έντονα και αιφνίδια, η θεραπεία είναι η χειρουργική επέμβαση, διότι μόνο έτσι θα ανακοπεί η επιδείνωση των συμπτωμάτων.  Σκοπός του χειρουργείου είναι η μείωση της πίεσης που ασκεί η σύριγγα στο νωτιαίο μυελό που θα οδηγήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων.

Το είδος του χειρουργείου εξαρτάται από το αίτιο που προκάλεσε τη συριγγομυελία. Προτεραιότητα είναι πάντοτε να αντιμετωπιστεί η αιτία της συριγομυελίας.

Η επέμβαση γίνεται με σύγχρονες ελάχιστα επεμβατικές νευροχειρουργικές τεχνικές, τεχνικές που εφαρμόζει ο Νευροχειρουργός Δρ. Ν. Καραγεώργος.

"Επέστρεψα στην Ελλάδα για να προσφέρω με εμπειρία, υπηρεσίες προηγμένης, ελάχιστα επεμβατικής Νευροχειρουργικής. Μη διστάσετε να με συμβουλευτείτε για πρώτη ή και για δεύτερη γνώμη πριν το χειρουργείο"

Ν. Καραγεώργος, Νευροχειρουργός